Unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, anchetat sub acuzația că a răspândit „informaţii false” despre invadarea Ucrainei

Autoritățile ruse au deschis un dosar penal împotriva unuia dintre principalii opozanţi ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, care este acuzat că a răspândit informaţii false despre campania militară a Moscovei în Ucraina, a declarat vineri avocatul său, potrivit Reuters.

Vladimir Kara-Murza a fost arestat în faţa casei sale din Moscova pe 11 aprilie, la câteva ore după ce CNN a difuzat un interviu în care el critica acţiunile Rusiei în Ucraina.

Ulterior, el a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru nerespectarea ordinelor Poliţiei după ce a fost reţinut, explica la acea vreme avocatul lui Kara-Murza, Vadim Prohorov. Vladimir Kara-Murza nu a fost acuzat oficial, iar Prohorov neagă că ar fi încălcat legea, relatează News.ro.
„Vladimir Kara-Murza se află acum la departamentul principal de investigaţii al Comitetului de Investigaţii al Rusiei”, a scris Prohorov pe Facebook.
„A fost deschis un dosar penal… «pentru diseminarea publică a informaţiilor false în mod deliberat cu privire la Forţele armate ale Rusiei»”. Prohorov nu a dezvăluit data exactă când a fost deschis cazul.

Comitetul de Investigaţii, organismul de stat care anchetează infracţiunile majore, nu a răspuns imediat unei cereri de declaraţii cu privire la acest subiect.

Parlamentul Rusiei a adoptat în martie o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei condamnaţi pentru răspândirea intenţionată de informaţii false referitoare la aşa-numita „operaţiune militară specială” lansată în Ucraina.

Oficialii ruşi au spus că noua lege este necesară în vederea protejării armatei şi combaterii dezinformării cu privire la campania sa militară din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here