SUA avertizează Insulele Solomon că vor riposta ”în consecinţă” dacă Beijingul va înfiinţa o bază militară în Arhipelagul Pacific

Statele Unite au avertizat Insulele Solomon că vor riposta ”în consecinţă” în eventualitatea în care China ar instala o ”prezenţă militară permanentă” în Arhipelagul Pacific, după semnarea unui acord de securitate controversat, a anunţat vineri, Casa Albă, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.

O delegaţie americană la nivel înalt care a vizitat Insulele Solomon a explicat liderilor Insulelor că, dacă Beijingul s-ar îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare permanente de facto”, acest lucru ar provoca ”îngrijorări serioase” în SUA, care ”va răspunde în consecinţă”, a precizat administraţia americană într-un comunicat de presă.

Acest lucru se aplică şi în cazul înfiinţării oricărei ”instalaţii militare” sau ”capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, se mai arată în comunicat.

Emisari de la Casa Albă şi ai Departamentului de Stat al SUA au călătorit vineri în Insulele Solomon, unde s-au întâlnit cu premierul Manasseh Sogavare (foto dreapta).

Beijingul a anunţat, marţi, că a semnat un acord de securitate controversat cu Insulele Solomon.

Washingtonul a vrut să convingă Insulele Solomon să nu semneze un acord cu Beijingul. Astfel, semnarea acordului de securitate a luat prin surprindere Statele Unite.

”Ca răspuns la îngrijorările exprimate, premierul Sogavare şi-a reiterat asigurările, garantând în mod specific că nu va exista nicio bază militară, nicio prezenţă pe termen lung şi nicio capacitate de proiectare a forţei”, se mai precizează în comunicat.

”Statele Unite au subliniat că vor urmări îndeaproape evoluţiile împreună cu partenerii săi regionali”, mai specifică comunicatul.

Delegaţia americană a insistat şi asupra ”implicaţiilor potenţiale pentru securitatea regională”, contestând, în cadrul ”discuţiilor substanţiale”, ”obiectivul, domeniul de aplicare şi transparenţa acordului”.

De asemenea, SUA s-au asigurat că ”respectă dreptul” Insulelor Solomon de a lua ”deciziile lor suverane”.

SUA au promis accelerarea deschiderii unei ambasade americane, întărirea cooperării privind minele neexplodate, trimiterea unei nave-spital pentru asistenţă de sănătate publică sau livrarea de vaccinuri suplimentare.

Cele două ţări s-au angajat, de asemenea, să lanseze un ”dialog strategic la nivel înalt” care se va concentra în special pe tema securităţii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here