Urmele unui sat preistoric de acum 6.500 de ani, descoperite în județul Neamț

Un sat preistoric vechi de 6.500 de ani a fost descoperit de arheologii din județul Neamț, într-un sit arheologic din localitatea Topolița, aflată în apropiere de Târgu Neamț.

Vasile Diaconu, arheologul care coordonează săpăturile, spune că au fost identificate reprezentări umane modelate din lut.

Arheologul Vasile Diaconu a declarat, pentru Agerpres, că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, obiectele fiind interpretate de specialişti ca având cu rol religios.

Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”, a spus Vasile Diaconu.

Aflat în marginea localităţii Topoliţa, situl arheologic are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.

Dacă anul trecut, echipa de arheologi a reuşit investigarea ruinelor unei construcţii, anul acesta au fost studiate noi perimetre din cadrul aşezării şi a fost descoperită încă o locuinţă. Alături de arheologi, la cercetări participă şi un grup de tineri din zona Târgu Neamţ, care au ales să îşi petreacă o parte din această vară muncind pe un şantier arheologic.

Diaconu, care coordonează săpăturile arheologice, a adăugat că acest sit este cu adevărat valoros din punct de vedere ştiinţific pentru că a beneficiat de investigaţii geo-fizice care au arătat că, în acest punct, există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here