Atacurile urşilor au creat, în ultima perioadă, mari pagube în localităţile harghitene, fiind ucise animale şi păsări, distruse stupine sau produse stricăciuni în curţile oamenilor.

Cea mai gravă situaţie pare a fi în comuna Lupeni, unde primarul Kovacs Lehel spune că, în ultimele două săptămâni, au fost omorâte peste 140 de oi şi 80 de găini.

În ultimele două săptămâni 13 cazuri am avut şi acum, în total, suntem undeva la peste 140 de ovine şi peste 80 de găini (ucise – n.r.). S-a întâmplat în Păltiniş, Satu Mic, Morăreni. Au mai intrat în vreo zece gospodării, dar acolo nu au avut ce să omoare. (…) Sunt anunţate autorităţile, s-au făcut acte pentru despăgubire, vânătorii au depus cerere pentru împuşcare, să vedem. (…) Eu cred că asta nu o să ne rezolve problema, pentru că sunt prea mulţi. Cred că sunt de 4, 5 ori mai mulţi decât numărul optim. Ne e teamă, oamenii nu au curaj să iasă din case noaptea, ies cu maşina, fac patrule, încearcă şi ei să se apere, dar nu au clar nimic la îndemână decât să încerce să-i gonească. Din păcate, şi de gonit este cam greu, nu prea le e frică, cum le era frică de oameni, cândva. Sunt nişte semne de întrebare legate de faptul că ucid găini, până acum vulpea mânca găini, nu ursul. Am văzut doi urşi crescuţi (mari – n.r.) care merg împreună, care şi asta e ceva rar şi asta ne duce cu gândul că au fost aduşi de undeva unde au fost crescuţi împreună şi au primit ca hrană pui şi acum caută ceea ce li s-a dat şi cu ce s-au obişnuit„, a declarat pentru Agerpres primarul Kovacs Lehel.

Acesta se teme ca în curând să nu fie atacaţi şi oamenii din comună şi susţine că localnicii cărora urşii le-au produs pagube nu mai doresc să crească animale.

Suntem aproape de o tragedie şi mai mare. Oricum e tragedie mare, pentru că acei oameni care au avut animale nu mai vor să le ţină, nu mai vor să facă agricultură, spun că degeaba se chinuiesc, că la un moment dat s-a terminat totul şi nu mai pot să o ia de la capăt. E o pagubă economică destul de mare„, a mai spus primarul.

Ideea că urşii care produc stricăciuni în comuna Lupeni sunt aduşi din alte zone este susţinută şi de directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) ”Salon”, Balazs Lazlo, care crede că este vorba de câteva exemplare care ar fi fost relocate ilegal în zonă.

Atacă urşii aproape zilnic. Omoară oi, găini, doboară garduri. Monitorizăm de doi ani, am făcut goană, să îi gonim de acolo, dar nu ştiu cu ce reuşite. (…) Oamenii sunt supăraţi, dar adevărul e undeva la mijloc, că nici urşii nu sunt vinovaţi. Sunt urşi aduşi de ONG-uri, urşii de la Codlea, sunt învăţaţi cu găini, cu iepuri, că acolo cu asta se hrăneau. Sunt urşi relocaţi, care sunt aduşi cu 2 ani înainte de la Codlea, fără ştirea şi acordul nostru. Şapte bucăţi au fost aduse într-o singură noapte, numai că nu putem dovedi”, a precizat Balazs Laszlo.

La rândul său, directorul AVPS „Gordon”, care administrează o parte din fondul de vânătoare din zonă, Fancsali Istvan, spune că în momentul de faţă ar fi necesară „vânătoarea de reducţie la urşi”, pentru că numărul exemplarelor este mult mai mare decât cel optim.

‘Judecata situaţiei nu este corectă pe nivel de ţară. Noi, care vedem la faţa locului cât de gravă este situaţia, degeaba ne spunem punctul nostru de vedere, pentru că datorită presiunilor din altă parte şi de regulă a persoanelor care, să zicem aşa, o parte nici nu au văzut ursul, nu ştiu care e situaţia, deci presiunea din partea lor e aşa de mare la nivelul Ministerului de resort (Ministerul Mediului – n.r.), încât nu pot să facă ceea ce ar trebui să facă pe nivel de ţară cu efectivele de urs. La noi, în momentul de faţă, ar fi necesară vânătoarea de reducţie la urşi. (…) Trebuie reducerea efectivelor de urs până la efective reale sau, dacă vor marii verzi protectori ai animalelor, noi îi ajutăm: să vină, să îi adune şi să-i ducă unde nu sunt urşi. Noi nu vrem uciderea lor, vrem reducerea numărului, ori ducem undeva, ori să meargă să negocieze cu nemţii sau cu francezii sau cu austriecii, că au condiţii foarte faine pentru urşi, să îi ducă acolo, noi îi ajutăm. Deci, nu e vorba de ucis, dar trebuie redus numărul lor”, a explicat Fancsali Istvan.

Acesta a arătat că şi la Morăreni şi la Păltiniş, unde au fost ucise zeci de oi, atacurile au fost produse de ursoaice cu pui.

Şi în comuna Subcetate un urs de mici dimensiuni produce pagube de peste două săptămâni, acesta urmând să fie relocat, întrucât s-a primit derogare de la Ministerul Mediului.

De 2 săptămâni şi jumătate avem necazuri, intră în curţi, pe terase, răstoarnă tomberonul, caută de mâncare. În fiecare noapte circulă în comună, dacă lăsăm uşa deschisă sigur intră în casă. Sunt oameni în vârstă cărora le e frică să iasă din casă noaptea. A produs şi pagube, la două gospodării, la stupi şi a mai omorât 25 de oi şi găini, la o familie. În urmă cu o noapte s-a urcat pe o maşină, pur şi simplu, pe capotă, garduri rupte, pagube au fost destule. Demersuri am făcut, am convocat comisia de constatare a pagubelor de vreo 3-4 ori şi ieri a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de relocare şi astăzi (marţi – n.r.) am vorbit la APM să se emită autorizaţia de relocare. (…) În următoarele zile se va produce relocarea, s-a luat legătura cu sanctuarul de la Zărneşti şi acolo va fi relocat’‘, a declarat, pentru sursa citată, Rusu Vasile, primarul din comuna Subcetate.

O altă localitate unde prezenţa urşilor a devenit una obişnuită este Băile Tuşnad, în fiecare an mai multe exemplare venind în staţiune, în căutare de hrană.

Primarul Butyka Zsolt a spus că există, în prezent, şase urşi care vin în mod frecvent în oraş, iar unul dintre ei, un pui de doi ani, nici nu mai pleacă în timpul zilei, ci se plimbă pe străzi şi alei.

Avem şase exemplare: o ursoaică cu 3 pui de un an şi jumătate, un mascul, cred, şi încă un pui de vreo 2 ani, care nici nu iese din oraş în timpul zilei. Se plimbă în oraş, în curtea şcolii, pe drum, în cimitir, pe alei, peste tot, nu are teamă de oameni. Cel mai probabil aici a fost crescut, de aici nu pleacă”, a declarat Butyka Zsolt pentru sursa citată.

Acesta a arătat că, deocamdată, urşii nu au produs stricăciuni mari, dar sperie oamenii şi, în contextul în care va începe sezonul turistic, se doreşte derularea unui proiect prin care turiştii să fie învăţaţi cum să se comporte în astfel de situaţii.

De asemenea, se vor depune solicitări la Ministerul Mediului pentru relocarea celor şase exemplare.

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a precizat că, de la începutul anului, au fost raportate 18 cazuri de pagube produse de animale sălbatice, din care 14 au fost provocate de urşi şi 4 de lupi.

În ceea ce priveşte stricăciunile produse, Domokos Laszlo menţionează că e vorba de peste 100 de oi ucise, cinci vite, 47 de găini, un câine şi 17 stupi distruşi. Potrivit sursei citate, numărul pagubelor este similar celor produse anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here