Ursula von der Leyen: Tranziţia verde şi digitală a UE riscă să creeze dependenţe faţă de China

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că UE trebuie să evite înlocuirea dependenţei faţă de gazul şi petrolul rusesc cu dependenţa faţă de sursele de materii prime necesare bateriilor destinate dezvoltării energiilor regenerabile şi care în prezent provin în principal din China, relatează agenţia EFE.

Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”, a afirmat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic care se desfăşoară în oraşul sloven Bled.

Ea a semnalat că ”tranziţia verde şi digitală” va creşte enorm nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori şi aşa-numitele pământuri rare necesare componentelor maşinilor electrice şi turbinelor eoliene.

Cererea pentru astfel de materii prime s-ar putea dubla până în anul 2030, a mai precizat preşedinta Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

Astfel, în Europa cererea de baterii de litiu va creşte cu 40% pe an până în anul 2025, ceea ce, spune Ursula von der Leyen, arată că tranziţia verde a UE avansează.

Dar ”vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea”, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.

Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere”, a concluzionat șefa CE, anunţând totodată că va efectua curând o vizită în Canada, ţară care are programe de extracţie a pământurilor rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here