Foto: INQUAM/George Călin

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizat vineri la Digi24 că de la debutul campaniei de vaccinare au fost irosite 1.200 de doze de vaccin, un total de aproximativ 0,3% din numărul vaccinurilor. 

Sunt 0,2-0,3% doze sunt irosite în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă 1.200 de doze din totalul de la începutul vaccinării. Sunt doze care sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit timpul de stabilitate de șase ore, la sfârșitul programului nu au fost persoane cărora să le administreze și altele”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a mai afirmat că nicio doză de vaccin nu trebuie irosită şi, în condiţiile în care este „aproape imposibil” ca numărul programărilor şi al persoanelor care se prezintă la imunizare să fie acelaşi cu cel al dozelor pregătite, se vor operaţionaliza liste de aşteptare, cu persoane care sunt dispuse să fie vaccinate în condiţiile în care sunt anunţate în termen scurt să se prezinte la centrul de imunizare.

Fiind flacoane multidoză, este imposibil aproape să faci programările aşa încât la sfârşitul programului de lucru nu va rămâne nicio doză, sunt situaţii în care mai rămân una, două, trei sau patru doze, iar ele trebuie folosite. Nu ai întotdeauna garanţia că vei avea lângă tine persoane din aceeaşi etapă a strategiei, nu putem să mergem pe alternativa de a irosi dozele, adică de a nu le folosi la anumite persoane doar pentru că nu se regăsesc în această etapă a strategiei. Sigur că există măsuri de corectare a acestei situaţii prin existenţa unor liste de aşteptare. Aceste liste de aşteptare vor fi operaţionalizate, deja s-a dispus către centrele de vaccinare să aibă această posibilitate de listă de aşteptare în care persoanele să fie notificate către sfârşitul programului atunci când vom vedea că rămân doze, dar din punct de vedere al impactului, 1.300 de persoane la 550.000 de persoane deja vaccinate înseamnă undeva 0,2 – 0,3%. Practic reprezintă numărul dozelor irosite. Sunt două persoane pe centru, două doze pe centru”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here