Vâltoarea în care a fost prins cel mai tare joc crypto

Sursa: Pixabay

„Acum opt luni, consultantul de management Ansel Gravelle, din Toronto, a dat peste un joc video numit Axie Infinity, care promitea să plătească jucătorilor criptomonede pentru lupta cu monștrii digitali. După ce a plătit taxa de intrare, de 1.000 USD, și a jucat timp de peste o lună, Gravelle și-a dat seama că ar putea câștiga mai mulți bani, într-un alt mod”, notează Financial Times.

<< Alături de un prieten, tânărul de 24 de ani a lansat, în iulie, o companie care oferă „burse” pentru a finanța jucătorii care nu își permit costurile de intrare ale lui Axie, luând până la jumătate din câștigurile lor, în schimbul facilitării accesului la joc.

„Odată ce ai capitalul, poți oferi o bursă în câteva ore”, spune Gravelle. El speră ca din ianuarie să înceapă să lucreze cu normă întreagă la această afacere, numită AxieFacts.

Gravelle nu este singur – mai mult ca orice altă aplicație, Axie și concurenții săi au devenit cele mai populare căi pentru introducerea publicului larg pe piețele criptomonedei, punând elementele de bază pentru noile lumi online și sisteme financiare alimentate de token-uri care tranzacționează pe registre digitale. Jocul a dat naștere unei întregi economii, plină de afaceri precum Gravelle, care se bazează pe ea pentru a supraviețui.

Axie, care se bazează pe franciza Pokemon, recompensează jucătorii cu jetoane pentru câștigarea bătăliilor și finalizarea misiunilor.

Mulți jucători din țările în curs de dezvoltare se bazează pe binefăcători mai bogați pentru a plăti costul de intrare al jocului a trei monștri, sau Axies, jetoane non-fungibile care pot fi cumpărate și vândute în mod liber prin schimburi. Sponsorii iau de obicei 30 până la 50% din câștigurile unui jucător.

Jucătorii pot folosi, de asemenea, jetoane pentru a crea noi monștri, care pot fi vânduți jucătorilor noi care doresc să intre în joc.

Dar analiștii de jocuri video au început recent să pună sub semnul întrebării sustenabilitatea modelului economic al Axie, care se bazează în mare parte pe creșterea noilor jucători, pentru a rămâne în echilibru.

În timp ce jocurile video și-au încorporat demult propriile monede, Axie și alte titluri bazate pe criptomonede le permit jucătorilor să-și transforme activele din joc în numerar real prin canale consacrate oficial. Această caracteristică creează riscul ca jucătorii să-și încaseze majoritatea câștigurilor în loc să le recircule prin economiile jocului.

Sky Mavis, compania care a dezvoltat Axie, a încercat recent să stopeze o cădere liberă a prețului Smooth Love Potion (SLP), un token de criptomonedă pe care jucătorii îl câștigă în cadrul jocului.

Din ce în ce mai mult, jucătorii au ales să schimbe jetoanele SLP pe care le câștigă în joc cu monede locale, în loc să creeze noi monștri pe care să-i vândă altor jucători, afirmă dezvoltatorul jocului. Acest lucru a contribuit la excesul de depreciere a jetoanelor SLP aflateîn joc.

Criza i-a afectat pe jucătorii din țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Filipine, care s-au alăturat Axie, după ce primii utilizatori s-au lăudat că și-au părăsit slujbele pentru a câștiga bani din joc.

În ultimele trei luni, toți jucătorii Axie, cu excepția celor mai experimentați, au câștigat sub salariul zilnic mediu din Filipine, potrivit unei analize a firmei de cercetare a jocurilor video, Naavik. Unii jucători puțin calificați au scăzut sub salariul minim, începând din septembrie, după ce au luat în considerare reducerea făcută de sponsori.

Sky Mavis a spus că, în timpul pandemiei, salariile din joc au servit drept „un colac de salvare pentru sute de mii de oameni din Filipine” și a susținut că raportul Naavik „reduce prea mult comunitatea și se concentrează pe jucătorii care joacă Axie doar pentru a obține un venit”.

Numărul utilizatorilor zilnici ai Axie a crescut de peste patru ori în mai puțin de trei luni, atingând 2 milioane în octombrie, potrivit cifrelor publicate de Sky Mavis. Analiștii au început acum să urmărească semnele de încetinire a creșterii.

„Poate avea 50 de miliarde [de utilizatori], dar dacă linia de creștere este stabilă, atunci nu se generează venituri”, spune Lars Doucet, consultant în jocuri video care a participat la redactarea lucrării pentru Naavik.

Performanța lui Axie ar putea avea implicații mari pentru zeci de start-up-uri care au strâns bani de la capitaliștii de risc pentru a crea jocuri care să răsplătească jucătorii cu jetoane de criptomonede potențial profitabile. Mai mult decât titlurile tradiționale, jocurile i-au forțat pe dezvoltatori să acționeze și ca niște bănci centrale, făcând ajustări pentru a controla inflația și alte variabile economice.

Sky Mavis a recunoscut că Axie își bazează creșterea pe noii intrați și a promis că va lansa noi funcții care vor face jocul mai dezirabil pentru oamenii care nu sunt motivați în primul rând de încasarea câștigurilor.

Cei mai mari susținători ai Axie au promovat o viziune optimistă pentru joc, prezentându-l ca un antidot la modelele economice ale jocurilor tradiționale, deoarece plătește oamenii ca să joace. În octombrie, fondul de criptomonede al lui Andreessen Horowitz a făcut una dintre cele mai mari investiții de până acum în Sky Mavis, o finanțare de 152 de milioane de dolari care a evaluat compania la 3 miliarde de dolari.

„Ceea ce vom vedea de aici este o creștere incredibilă a numărului de oameni care lucrează efectiv în metavers”, arată Arianna Simpson, partener la fondul de criptomonede al Andreessen, referindu-se la un grup în plină dezvoltare de lumi virtuale.

Sky Mavis intenționează să vândă peste 90.000 de parcele teren virtual în joc, care pot fi tranzacționate ca jetoane non-fungibile și le va permite dezvoltatorilor externi să creeze jocuri noi în universul Axie.

Sky Mavis, care ia 4,5% din tranzacțiile din cadrul jocului, a realizat venituri de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, aproape în totalitate în ultimul an, potrivit furnizorului de date, Token Terminal. Dezvoltatorul a promis că va preda cheile trezoreriei jucătorilor jocului, deși nu a stabilit un calendar exact pentru transfer.

Între timp, o industrie de casă de sponsori financiari a obținut unele dintre cele mai mari recompense din creșterea popularității jocului.

Un token emis de Yield Guild Games, un sponsor timpuriu al jucătorilor Axie din Filipine, a crescut la o valoare de piață de aproape 800 de milioane de dolari în câteva luni. YGG, care de asemenea a strâns bani de la Andreessen, deținea active de aproape 850 de milioane de dolari, în mare parte legate de Axie și alte jocuri cu criptomonede, începând din septembrie.

Potențialul de câștiguri viitoare l-a determinat pe Akhil Jindal, inginer și expert în calcul, să renunțe luna aceasta la un program de doctorat în zona Boston pentru a începe un parteneriat pentru jocurile de criptomonede, Proof of Game.

Proof of Game sponsorizează peste 700 de jucători în Axie și jocuri similare, potrivit site-ului său, care spune că firma își propune să promoveze „cetățeni pozitivi, empatici și responsabili ai metaversului”.

„Acesta este un experiment social speculativ”, spune Jindal. „Dacă funcționează, va schimba jocul, iar dacă nu funcționează, atunci vor fi multe lecții de învățat”.

Aleksander Larsen, co-fondatorul Sky Mavis, a declarat că Axie nu a cunoscut încă o creștere a numărului de jucători care părăsesc jocul.

Axie Infinity Shards (AXS), diferite jetoane de criptomonede în joc care reprezintă o cotă parte, au crescut la o valoare totală de piață de 8,8 miliarde de dolari, în timp ce speculatorii pretind o parte din creșterea acestuia. Sky Mavis deține aproximativ 20% din jetoanele AXS.

„Cred că vom continua să șocăm lumea cu ceea ce este posibil cu acest joc drăguț cu animale de companie”, spune Larsen. „Oamenii nu au mai văzut așa ceva până acum.” >>

Japonia, laboratorul lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here