Vaticanul deschide o anchetă la 40 de ani după dispariţia unei adolescente

Sfântul Scaun a anunţat marţi deschiderea unei anchete cu privire la dispariţia din 1983 a unei adolescente care locuia la Vatican, o tragedie ale cărei circumstanţe nu au fost niciodată elucidate şi care a făcut obiectul unui documentar difuzat de platforma de streaming Netflix, informează AFP, citată de Agerpres.

„Promotorul Justiţiei” din Vatican, echivalentul unui procuror general, „a deschis o anchetă”, fapt solicitat de decenii de familia tinerei dispărute, a anunţat biroul de presă al Sfântului Scaun.

Emanuela Orlandi, pe atunci în vârstă de 15 ani şi al cărei tată lucra pentru Vatican, a dispărut după ce a participat la un curs de muzică la Roma în data de 22 iunie 1983. De atunci, dispariţia ei a generat numeroase teorii, niciodată dovedite.

O fostă amantă a lui Enrico de Pedis, un interlop bănuit că ar fi făcut parte simultan din Mafie, loja masonică P2 şi sectoare financiare ale Vaticanului, a afirmat că el ar fi răpit-o pe adolescentă şi i-ar fi ascuns cadavrul în beton.

Pentru a verifica această informaţie, justiţia italiană a mers până într-acolo încât a redeschis în 2012 mormântul mafiotului, unul dintre liderii unei grupări infracţionale din Roma cunoscută sub numele de „Banda della Magliana”, ucis în 1990 în timpul unei reglări de conturi.

Potrivit unor teorii, adolescenta a fost răpită de acea grupare criminală pentru a obţine un împrumut de la fostul preşedinte american al Băncii Vaticanului (IOR), Paul Marcinkus.

O altă teorie evocă o răpire a tinerei pentru a se obţine eliberarea din închisoare a lui Mehmet Ali Agca, cetăţeanul turc care a încercat să îl asasineze pe papa Ioan Paul al II-lea în 1981.

Într-o scrisoare deschisă, Mehmet Ali Agca, eliberat în 2010, a dat asigurări în 2019 spunând că Emanuela Orlandi era în viaţă şi că urmele sale ar trebui căutate în arhivele CIA.

Această dispariţie misterioasă a făcut obiectul unui documentar difuzat în 2022 de Netflix, în care fratele Emanuelei afirma că papa Francisc i-ar fi spus că „ea este în ceruri”, lăsând astfel să se înţeleagă – potrivit familiei tinerei – că Vaticanul era deja la curent cu ceea ce i s-a întâmplat adolescentei de 15 ani.

Avocata familiei, Laura Sgro, doreşte să cunoască intenţiile justiţiei de la Vatican.

„Nu ştim ce va face Vaticanul. În orele următoare, voi cere o întâlnire cu Promotorul Justiţiei pentru a înţelege acest lucru. Până în prezent, Vaticanul nu a făcut nimic”, a declarat avocata italiană pentru AFP.

„Care sunt documentele pe care ei vor să le revadă, cele din ancheta Parchetului din Roma sau deţin ei un dosar pe care vor să îl împărtăşească acum cu noi? Eu cer de mai mulţi ani ca anumite personalităţi care au făcut parte din structurile de vârf de la Vatican să fie audiate (…), dar, din păcate, unele dintre ele au decedat între timp”, a adăugat Laura Sgro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here