VEDOMOSTI | Partidul lui Putin folosește inteligența artificială și algoritmii pentru a-i epura pe fanii care se opun „operațiunii militare speciale”

Partidul Rusia Unită continuă să își curețe baza de susținători înainte de startul unui ciclu electoral amplu (în 2023, vor avea loc mai multe campanii electorale regionale mari, iar în 2024 sunt alegeri prezidențiale), scrie Vedomosti. Cei care nu susțin așa-zisa operațiune militară specială din Ucraina sunt excluși din rândul cetățenilor loiali, au declarat, pentru Vedomosti, două surse din Rusia Unită. Iar pe cei care susțin războiul, partidul a început să îi introducă în baza de date cu susținătorii Rusiei Unite, adaugă unul dintre interlocutorii Vedomosți.

Una dintre surse explică și că baza de susținători ai partidului a fost foarte periată, de la 25 de milioane de oameni rămânând la un moment dat doar 9 milioane. Ulterior, i s-au adăugat alți 4 milioane, astfel că acum partidul ar avea cam 13 milioane de persoane ca susținători ai Rusiei Unite. Potrivit sursei, pentru curățarea bazei au fost folosite inteligența artificială și algoritmi speciali, care a verificat conturile de pe rețelele sociale ale susținătorilor – în principal în Odnoklassniki și Vkontakte.

Un alt interlocutor mai spune că se face o „curățare a rândurilor” susținătorilor partidului, care și-au exprimat public îndoielile cu privire la succesul operațiunii speciale, în special care au exprimat poziții negative pe rețelele de socializare.

„Dacă vreunul dintre susținătorii partidului s-a pronunțat împotriva operațiunii speciale, iar algoritmul l-a găsit și apoi o altă verificare i-a confirmat părerile, atunci este exclus din baza noastră de date. Atât acțiunile negative, cât și cele pozitive sunt incluse în algoritmii de verificare. Prin urmare, identificăm și susținătorii operațiunii militare speciale”, adaugă una dintre sursele Vedomosti din Rusia Unită.

Practic, verificarea a fost efectuată pe regiuni. La Moscova, de exemplu, baza de susținători a partidului este mică, dar este „curată” și este formată în mare parte din pensionari, spune el. Și există regiuni în care bazele susținătorilor se reînnoiesc complet, notează sursa: „Sunt în principal regiuni în care Rusia Unită are rezultate electorale slabe sau sunt conduse de reprezentanți ai partidelor de opoziție”.

Ca exemplu, el citează unul dintre orașele Districtului Federal Siberian, în cazul căruia baza a fost complet „lichidată” și a început colectarea de noi susținători deoarece, de fapt, era o listă de alegători a regiunii. Pentru aceasta, au fost analizate 670.000 de conturi ale locuitorilor orașului, au fost identificate „acțiuni semnificative din punct de vedere politic” – like-uri și repostări. „În final, am găsit 26.000 de noi susținători care sunt gata să vină la vot”.

Rusia Unită a început să epureze rândurile potențialilor săi alegători după scrutinul parlamentar din 2021. Pentru filialele regionale a fost introdus un KPI pentru a forma o bază de susținători, criteriile fiind numărul de susținători ai partidului și loialitatea față de acesta la nivel de 90%. Scopul este de a avea o bază de 30 de milioane de suporteri. Se are în vedere actualizarea bazei pentru alegerile prezidențiale din 2024, au mai spus interlocutorii de la Vedomosți.

Limpezirea și actualizarea bazei de susținători este o activitate obișnuită în orice partid parlamentar în perioada inter-electorală, spune Konstantin Kostin, șeful Fondului de Dezvoltare a Societății Civile. Dar, punctează Kostin, susținătorii operațiunii militare speciale pot fi atribuiți electoratului diferitelor partide parlamentare: „Prin urmare, un astfel de criteriu este folosit mai degrabă pentru a studia starea de spirit a grupului lor de sprijin, pentru a clarifica strategiile de comunicare și pentru a căuta lideri de opinie”.

Aceasta este mai degrabă o mișcare politică, concepută în primul rând pentru a crește activitatea publică loială a susținătorilor de partid, spune Rostislav Turovski, vicepreședintele Centrului pentru Tehnologii Politice: „Este puțin probabil ca vreun algoritm care analizează rețelele sociale să fie capabil să determine cu exactitate situația pozitia politică a fiecăruia”. Susținătorii operațiunii militare speciale ar putea sprijini alte partide, a spus Turovski, dar Rusia Unită este interesată să-i câștige de partea sa.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 315 și 316

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here