Viața bate filmul: Ostatici legați de capotele mașinilor, folosiți pe post de scut uman de tâlhari înarmați

Mai mulți bandiți înarmați care au comis un jaf la o bancă din orașul Araçatuba, Brazilia, au luat ostatici pe care i-au folosit pe post de scut uman pentru a scăpa. Rezidenți ai orașului au realizat filmări în care sunt surprinse vehiculele bandiților, pe capotele cărora au fost legați ostatici.

Un alt clip arată oameni forțați să meargă pe un drum, amenințați cu arma, potrivit BBC.

Jafurile armate la banci, care implică și luarea de ostatici, au devenit frecvente în ultimii ani, în Brazilia. Ostaticii sunt folosiți deseori ca „scuturi umane”, pentru ca hoții să-și poată asigura scăparea.

Nu se știe încă dacă au existat victime în urma acestui atac.

Primarul din Araçatuba, Dilador Borges, a declarat că poliția a făcut eforturi ca să poată interveni, însă „nu i-a putut confrunta pe atacatori pentru că erau prea multe vieți în joc”. Primarul a mai spus că nu știe dacă tâlharii au eliberat sau nu ostaticii, precizând că forțele de securitate preluaseră controlul asupra centrului orașului.

Primarul i-a îndemnat pe cetățeni să rămână acasă, avertizând că bandiții au plasat dispozitive explozive în tot orașul. Autoritățile locale au cerut sprijinul celor centrale în această operațiune.

O bandă de tâlhari înarmați a atacat cel puțin o bancă din centrul orașului Araçatuba, la primele ore ale zilei de luni, 30 august. După jaf, banda a luat mai mulți ostatici și a înconjurat secția locală de poliție. Membrii bandelor au blocat, de asemenea, căile de acces importante în oraș, cu mai multe mașini, spune presa locală.

Jurnalistul TV Yuri Macri a postat un videoclip despre care spune că arată două dintre mașinile bandiților. Prima are o persoană legată de cupolă și cea de-a doua de capotă, în timp ce a doua mașină are o persoană pe capotă.

Imaginile CCTV postate de un alt utilizator pe Twitter arată mai multe mașini care circulă prin oraș, unele cu oameni legați de capote, în timp ce o altă persoană poate fi văzută ridicându-și mâinile, prin trapa unei dube.

Mai mulți rezidenți au afirmat că au auzit focuri de armă și chiar sunete de explozie.

Nu se știe câți bani au luat atacatorii, dar în unele clipuri locuitorii sunt surprinși cum ridică bancnote de pe stradă.

Un site local afirmă că banda a folosit drone pentru a monitoriza acțiunile poliției.

Nu este prima dată când Araçatuba este vizată de tâlhari. În 2017, infractorii au preluat controlul în oraș, au atacat secțiile de poliție și au blocat drumurile, cu scopul de a jefui o firma de securitate și transport valori.

Aceste jafuri atent planificate fac parte dintr-un curent pe care brazilienii îl numesc Noul „Cangaço” – un termen folosit pentru a descrie jafurile care au afectat părți ale Braziliei în anii 1920 și 1930.

Orașele mici și mijlocii au fost atunci țintele preferate.

Potrivit expertului în securitate Guaracy Mingardi, aceste jafuri au început să devină mai frecvente în jurul anului 2015. Țintele sunt băncile și firmele care transportă obiecte de valoare.

Zeci de bandiți participă la un singur raid, mulți dintre ei înarmați cu mitraliere și uneori explozivi.

Un jaf de acest gen a fost înregistrat și în Paraguay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here