Victorie electorală a susţinătorilor independenţei, în Polinezia franceză

  Susţinătorii independenţei au câştigat duminică alegerile teritoriale din Polinezia franceză, victorie care deschide calea unui eventual referendum de autodeterminare, relatează luni AFP, citată de Agerpres.

  Lista fostului preşedinte al Polineziei franceze Oscar Temaru a obţinut 44,2% din voturi faţă de 38,5% pentru cea a preşedintelui în exerciţiu Edouard Fritch, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.

  Cu acest rezultat, independentiştii îşi asigură majoritatea absolută în Adunarea teritorială, cu 38 din cele 57 de mandate, ceea ce le conferă totodată o poziţie de forţă pentru negocierea unui proces de decolonizare şi a unui referendum de autodeterminare pentru acest teritoriu, mare cât Europa şi format din cinci arhipelaguri în Pacificul de sud, la 17.000 kilometri de Paris.

  Partidul Tavini huiraatira al lui Oscar Temaru (78 de ani) urmează să-l desemneze pe 10 mai pe deputatul moderat Moetai Brotherson (51 de ani) pentru preşedinţia viitorului guvern.

  Partidul său a beneficiat de o mare parte din voturile partidelor eliminate în primul tur, pe 16 aprilie.

  Fritch (71 de ani) a fost sancţionat mai ales pentru comunicarea deficitară a administraţiei sale în timpul pandemiei de Covid.

  Este pentru prima dată când susţinătorii independenţei dispun de o majoritate solidă în Polinezia.

  Franţa a refuzat până acum organizarea unui referendum de autodeterminare în această colectivitate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here