VIDEO | Ambasadoarea SUA la Bucureşti: România a jucat un rol important în ceea ce priveşte asistenţa umanitară pentru Ucraina

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că România a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare, lucru apreciat de refugiaţii ucraineni.

Mulţi refugiaţi ucraineni mi-au spus cât de mult au apreciat sprijinul şi cum acest lucru a îmbunătăţit modul în care văd România. Cred că în viitor, îmi imaginez, România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale„, spune diplomatul american.

Ambasadoarea SUA a mai arătat că România a avut un rol semnificativ şi în transportul de cereale din Ucraina, lucru important nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru lumea întreagă, datorită cantităţii de cereale din Ucraina destinate ţărilor din lumea a treia. ”Au existat îngrijorări legate de foamete. România a jucat un rol-cheie, asigurându-se că aceste transporturi vor fi efectuate, a acţionat foarte repede, din nou, un lucru foarte important”, a spus ambasadoarea.

În același interviu, Kathleen Kavalec îşi prezintă priorităţile mandatului de ambasador: securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept.

Am trei priorităţi-cheie pentru mandatul meu. Prima este legată de securitate – iar aceasta înseamnă contracararea agresiunii ruse din regiune, împotriva Ucrainei şi acest război îngrozitor pe care l-au pornit – cooperare militară, descurajare, susţinerea colaborării în cadrul NATO şi cooperarea bilaterală, care priveşte prezenţa noastră aici, în regiune”, a spus ambasadoarea.

Ea a reamintit că numărul de militari SUA în zonă a fost suplimentat ca parte din cooperarea cu NATO.Cred că în prezent avem peste 3.000 de militari americani, iar acum avem Divizia 101. Vor pleca în curând, dar vor fi înlocuiţi de Divizia 10 de munte. Cred că, în mare, va fi acelaşi contingent. Cu siguranţă va fi un flux de trupe în această perioadă şi vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare. Ştiţi că suntem parte din NATO şi alte ţări, în special Franţa, şi-au mărit, de asemenea, prezenţa (militară – n.r.) aşa că vom colabora cu aliaţii pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare”, a spus Kavalec.

Diplomatul american a mai spus că România a achiziționat de la SUA mai multe sisteme de apărare care vor fi livrate lunile următoare, fără să ofere mai multe detalii. ”Nu am un număr exact (…) Există mai multe sisteme care au fost achiziţionate şi care vor fi livrate lunile următoare. Sunt mai multe sisteme (de apărare – n.r.) care au fost comandate, de exemplu F-16, alte sisteme de apărare antiaeriană”, a precizat Kavalec.

Referindu-se la schimburile comerciale între România și SUA, diplomatul american a precizat că investitorii vin atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept. ”Mă bucur să spun că, în ceea ce priveşte companiile americane, avem o prezenţă puternică aici. Schimburile noastre comerciale se ridică la 5 miliarde de dolari şi companiile şi investiţiile din Statele Unite ale Americii au creat peste 100.000 de locuri de muncă. În acest domeniu facem eforturi să ajutăm companii din Statele Unite ale Americii interesate să investească, să promoveze schimburile comerciale dintre ţările noastre. De asemenea, un aspect foarte important şi legat de ce spuneam anterior este îmbunătăţirea statului de drept, transparenţa, deoarece companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept. Este un lucru foarte important. Şi legat de asta, vorbim de domeniul energiei, care va contribui la securitate şi independenţa şi diversificarea energetică în România, dar şi în regiune. Pentru că, sigur, România este lider în privinţa independenţei energetice”, a spus Kathleen Kavalec.

Vorbind despre înţelegerea bilaterală legată de reactoarele modulare mici (Small Modular Reactors – SMR), ambasadoarea SUA a subliniat că este un domeniu energetic în care România poare deveni un lider.

Această tehnologie face furori în lumea întreagă, în Europa, în Asia, este o nişă în domeniul energetic în care România poate fi un lider. Totuşi, este un proiect care va dura câţiva ani buni. Înţeleg că vorbim de 2028, 2029. Pe termen scurt, vom avea simulatoare SMR care vor fi operaţionale la Politehnica din Bucureşti pentru instruire, vor fi puse la dispoziţia studenţilor, cercetătorilor, inginerilor pentru ca aceştia să înveţe care este tehnologia, să înţeleagă modul în care funcţionează. De asemenea, acesta poate fi un centru şi pentru alţi oameni din regiune care sunt interesaţi de această tehnologie. Atrăgător la acest sistem este că e o manieră mai sigură, mai ecologică, mai cuantificabilă de a folosi energia nucleară, care, într-o lume care caută surse de energie fără emisii de carbon, poate aduce o schimbare uriaşă. Aşa că suntem fericiţi să colaborăm cu România, pentru a susţine interesul ţării dumneavoastră faţă de această tehnologie şi capacitatea de a crea, probabil, 8.000 de noi locuri de muncă în acest sector. Cred că va fi o contribuţie importantă”, a precizat ea.

Întrebată dacă criza energetică actuală va face ca procesul legat de SMR să fie mai rapid, Kavalec a răspuns: ”Vedem mult interes pentru sursele alternative de energie acum, deci cred că există o grabă de a obţine energie solară, eoliană, hidroenergie, există loc de investiţii în toate aceste domenii, dar cred cu adevărat că această criză energetică a crescut interesul şi atenţia şi asupra energiei nucleare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here