VIDEO | Ana Oros Daraban, femeia ucisă de câini, lucra la Primăria Capitalei ca expert de mediu

Ana Oroș Daraban, femeia care a murit, sâmbătă, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București, avea 43 de ani și lucra ca expert în monitorizarea calității mediului la Primăria Capitalei, conform profilului publicat pe Linkedin.

Iubea natura și sportul, fiind implicată în mai multe proiecte care promovau un stil de viață sănătos și frumusețile naturii care aveau nevoie de protecție. Era voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător. Ea era mama unui băiețel și era pasionată de drumeții.

EXCLUSIV. Ana Oros Daraban lucra la Primăria Capitalei. PNL cere demisia directorului ASPA, Nicușor Dan tace

S-a născut la Baia Mare și locuia în București. Timp de câțiva ani a lucrat ca inginer de mediu la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, iar din septembrie 2022 era expert în monitorizarea calității mediului la Primăria Capitalei.
Era membru activ al Alpin Club Pro-Mont București, o asociație care are ca scop promovarea sporturilor montane.
Din ianuarie 2014, era ambasador Roșia Montana Marathon  alaturându-se echipei Pachamama România.

„Doctor si Inginer de cercetare in inginerie sanitara si protectia mediului, Ana Oros este un promotor merituos al valorilor eco-sustenabile”, apreciau organizatorii Roșia Montana Marathon.

Aceasta apare inclusiv într-un clip pentru promovarea Festivalului Viața Ver’de Bucureşti, al cărui director a fost, un proiect sprijinit de Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 6.

Ca membru proactiv a participat la organizarea unor proiecte și evenimene pentru promovarea drepturilor naturii în legislația națională și europeană, și educație pentru protecția mediului.
Anul trecut a fost atacată în aceeași zonă de două haite de câini
Pe 20 aprilie 2022, Ana a fost atacată de peste 10 câini, în zona Lacul Morii din Sectorul 6, și a ajuns la spital în stare gravă, cu mai multe răni la nivelul scalpului, ale membrelor inferioare și superioare.
Prietenii ei au strâns atunci bani din donații și au anunțat și că avea nevoie de sânge.

Ana a reușit să se refacă și a povestit pentru Fanatik ce s-a întâmplat atunci.

Eu cunoșteam câinii, dar erau două haite. Pe una o puteam struni, pe cealaltă, la fel, dar erau amândouă și nu am putut. Mă bucur că au fost acei oameni, acel biciclist, să mă salveze.
Avusesem și o premoniție că se va întâmpla ceva rău. Există un Dumnezeu, am avut puțin noroc, au existat și cazuri fatale”, a spus pentru Fanatik, despre atacul câinilor.

Atunci, Ana spera că autoritățile vor face în așa fel încât nimeni să nu mai treacă prin ceea ce a trecut ea.

Știu că s-au sesizat autoritățile. Sper că se vor lua măsurile administrative potrivite, că se vor implica cele două primării care se ocupă de amenajarea zonei Lacul Morii și în amonte, pe Dâmbovița, către Stadionul Chiajna. Sper să își dea mână cu mână și, împreună cu ceilalți, să pună lucrurile la punct.

Cred că ar trebui să se facă un grup de lucru între primăriile de acolo (Primăria Sectorului 6 și Primăria Chiajna), cu Poliția, să rezolve situația. Eu cred că există soluții. Acei câini pot fi castrați. Sunt multe familii în străinătate care au nevoie de căței și i-ar adopta. Din ceea ce știu nu i-au adunat încă pe toți, au ridicat doar vreo 10 din cei 15-20 care m-au atacat”, a mai spus Ana.

Prietenii Anei au scris mesaje în care deplâng dispariția acesteia

”Dragi prieteni! Cu regret vă anunț că iubita noastră colegă Ana Oros nu mai este printre noi. Ca o ironie a sorții astăzi a fost mușcată și omorâtă în același loc și de aceeași câini (se pare)…..Vom reveni cu noi amănunte. Sper ca totuși această știre să fie falsă, o colegă și prietenă a asociației noastre deja a plecat către INML la recunoastere, eu (Robert Mureșan) Președinte al asociației sper să fie doar o știre falsă deși s-au dat cateva telefoane să ne interesăm dacă este adevărat”, se arată în postarea paginii Alpin Club Pro-Mont Bucuresti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here