Sursa: Pixabay

Trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a anunţat sâmbătă Pentagonul, în timp ce operaţiunea internaţională de evacuare din capitala afgană este pe sfârşite, relatează Reuters. La rândul ei, agenția AFP relatează că ambasada Statelor Unite la Kabul le-a cerut vineri cetăţenilor americani, într-o alertă de securitate, să părăsească imediat împrejurimile aeroportului, la o zi după un atac care a făcut cel puţin 85 de morţi.

După ce talibanii au cucerit capitala Kabul pe 14 august, soldaţii americani rămaşi în Afganistan după retragerea etapizată a trupelor internaţionale din această ţară au fost grupaţi pe aeroportul capitalei afgane pentru a asigura desfăşurarea unui pod aerian de evacuare a străinilor şi afganilor care au colaborat cu trupele străine sau sunt consideraţi ”vulnerabili” în urma preluării puterii de către talibani. Numărul celor evacuaţi de atunci a ajuns sâmbătă la circa 112.000, dintre care 5.400 sunt cetăţeni americani, scrie Agerpres.

 

Conform unui oficial american, pe aeroportul din Kabul mai erau sâmbătă circa 4.000 de militari ai SUA. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat la o conferinţă de presă că retragerea soldaţilor americani de pe aeroport a început, dar a refuzat să precizeze efectivele trupelor care mai sunt acolo.

Alţi responsabili americani vorbesc despre temeri în creştere cu privire la posibile noi atacuri teroriste în zona aeroportului, după cel de joi revendicat de gruparea Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) şi soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani.

Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora.

*Cetăţenii americani, sfătuiți să evite zona aeroportului

„Cetăţenii americani care se află în acest moment la Abbey Gate, East Gate, North Gate sau New Ministry of Interior Gate trebuie să plece imediat”, a precizat ambasada pe site-ul său, fără a oferi mai multe detalii.

Cu o zi înainte de atentatul de joi a fost emisă o alertă similară.

„Din cauza ameninţărilor pentru securitatea aeroportului din Kabul, continuăm să le recomandăm cetăţenilor americani să evite să se deplaseze la aeroport şi să evite porţile aeroportului”, a reamintit ambasada.

Anterior vineri, purtătorul de cuvânt al armatei americane, John Kirby, a afirmat că misiunea de evacuare de pe aeroportul din Kabul este în continuare supusă unor „ameninţări precise şi credibile”.

Această alertă de securitate a fost emisă la o zi după atacul revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, care a făcut cel puţin 85 de morţi, dintre care 13 soldaţi americani.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus că un alt atac este „probabil”, citând experţi în securitate.

Următoarea zile vor fi „cea mai periculoasă perioadă de până acum”, a adăugat ea.

Evacuările continuă de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de data-limită de 31 august prevăzută pentru retragerea soldaţilor americani din Afganistan, după 20 de ani de război.

Mii de persoane sunt încă refugiate în incinta aeroportului şi aşteaptă să se urce într-un avion, potrivit generalului Hank Taylor, care a dat asigurări că evacuările se vor desfăşura „până în ultimul moment”.

Până acum au fost evacuaţi peste 100.000 de străini şi afgani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here