VIDEO | „Blocul-iceberg” din Rusia. Locatarii acuză autoritățile de indiferență: „E ca și cum nu există clădirea asta”

Mai multe familii din Irkuțk, unul dintre cele mai mari și friguroase orașe din Rusia, trăiesc într-un bloc acoperit de gheață și acuză autoritățile de indiferență crasă față de situația lor.

„Clădirea seamănă mai mult cu un frigider ce trebuie urgent dezghețat decât cu o casă”, se arată într-un videoreportaj realizat de Radio Europa Liberă.

Din imagini se poate observa cum blocul este „placat” cu țurțuri uriași, iar casa scării este efectiv înghețată bocnă.

„Gheața asta este aici de doi ani. Stratul era chiar și mai mare, până la tavan. Avem un adevărat patinoar”, indică o locatară cu degetul spre podeaua unui apartament pustiu.

Cândva, clădirea găzduia familiile militarilor de la academia de aviație, însă instituția și-a închis porțile în 2009. Cei câțiva locatari care populează acest „bloc-iceberg” spun că autoritățile îi neglijează.

Gulbakhor Kinzhayeva, locatară: „Ne spun că această clădire nu aparține municipalității. Nu au acte pentru acest bloc. E ca și cum nu există clădirea asta, e o fantomă”.

Soțul ei a lucrat vreme de 25 de ani la academia de aviație militară.

Kinzhayeva: „Uitați aici mucegaiul. Ni se spune: «Aveți apă? Aveți curent electric? Da. Atunci locuiți acolo». Dacă autoritățile nu înțeleg problema noastră, atunci noi, oamenii simpli, ce putem face”.

O oficialitate locală a declarat că locatarii trebuie să demonstreze în instanță că locuiesc legat în apartamente. „După ce v-ați demonstrat dreptul de locuire în acest bloc, administrația din Irkuțk vă va reloca înaintea oamenilor înscriși pe lista oficială de așteptare”, spune Vladimir Prelovsky, șef de district.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here