VIDEO | Câinii de detecție au o acuratețe de aproape 100% în depistarea coronavirusului. Un proiect pilot se derulează pe Aeroportul din Helsinki

Cercetătorii susțin că există o acuratețe de aproape 100% de depistare a coronavirusului de către câinii de detecție.

Patru câini de detecție, antrenați pentru a depista coronavirusul, au început să lucreze pe aeroportul din Helsinki, într-o schemă pilot finanțată de stat, pe care cercetătorii finlandezi speră că o vor oferi drept metodă alternativă ieftină, rapidă și eficientă de testare a oamenilor bolnavi de Covid-19, relatează The Guardian.

Un câine este capabil să detecteze prezența coronavirusului în decurs de 10 secunde și întregul proces durează mai puțin de un minut, potrivit Annei Hielm-Björkman, cercetătoare a Universității din Helsinki, care supraveghează proiectul pilot.

„Este foarte promițător”, a spus Hielm-Björkman. „Dacă funcționează, s-ar putea dovedi o metodă bună de screening în alte locuri”, cum ar fi spitale, cămine de bătrâni și la evenimente sportive sau culturale.

După colectarea bagajelor, pasagerilor ajunși în aeroport li se cere să-și tamponeze pielea cu un șervețel. Într-un stand separat, paharul care conține șervețelul este apoi plasat lângă altele care conțin diferite alte mirosuri – și câinele începe să adulmece.

În cazul în care indică faptul că a detectat virusul – de obicei printr-un țopăit, zgomot sau luând poziția culcat -, pasagerul este sfătuit să efectueze un test PCR gratuit, utilizând o spatulă nazală, pentru a verifica verdictul câinelui.

În testele preliminare ale universității, câinii – care au fost folosiți până acum cu succes în detectarea unor boli precum cancerul și diabetul – au putut identifica virusul cu o precizie de aproape 100%, chiar cu câteva zile înainte ca pacientul să dezvolte simptome.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri ce anume adulmecă câinii când detectează virusul. Un studiu francez publicat în iunie a concluzionat că există „dovezi foarte convingătoare” că mirosul de transpirație al persoanelor infectate era diferit de cel al subiecților sănătoși și că patrupezii ar putea detecta această diferență.

Câinii sunt, de asemenea, capabili să identifice Covid-19 dintr-o probă moleculară mult mai mică decât testele PCR, au raportat responsabilii Aeroportului din Helsinki.

Autoritățile din Vantaa, orașul în care se află Aeroportul Internațional din Helsinki, au declarat că programul pilot, care urmează să dureze patru luni, costă 300.000 euro, un preț semnificativ mai mic decât metodele de testare bazate pe laboratoare.

Deși este cunoscut faptul că Covid-19 infectează nurca și pisica, câinii nu au receptorii necesari pentru ca virusul să găsească un „punct de sprijin” și nu par a fi ușor de infectat, potrivit Hielm-Björkman. De asemenea, nu există dovezi că aceștia pot transmite virusul oamenilor sau altor animale.

O organizație finlandeză specializată în antrenarea animalelor în detectarea mirosurilor, Wise Nose, antrenează un total de 16 câini pentru proiect, dintre care 10 așteaptă să fie trimiși în Aeroportul din Helsinki.

Cercetătorii din țări precum Australia, Franța, Germania și Marea Britanie lucrează la proiecte similare, dar Finlanda este prima țară din Europa care folosește câini de detecție în lupta împotriva Covid-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here