VIDEO | Cartierul general al Wagner, din Luhansk, lovit de ucraineni. Oficial: Cel puţin 50% din forţele care au supravieţuit ar putea muri

Forţele ucrainene au lovit un hotel din Kadiivka, oraş din estul Ucrainei, unde îşi avea sediul grupului rus de mercenari Wagner, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, Serhi Haidai, relatează BBC, preluat de News.ro.

BBC precizează că nu poate verifica din surse independente prezenţa membrilor Wagner în hotel, dar Serhi Haidai susţine că Rusia a suferit pierderi majore în urma atacului ucrainean..

Guvernatorul spune că este de aşteptat ca „cel puţin 50%” din forţele care au supravieţuit să moară din cauza lipsei de tratament medical”.

Grupul Wagner sunt mercenari sponsorizaţi de stat care acţionează în interesul Kremlinului, potrivit experţilor occidentali. Compania militară privată, înfiinţată de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost acuzată în repetate rânduri de crime de război şi de încălcări ale drepturilor omului. Unităţile Wagner au fost desfăşurate anterior în Crimeea, Siria, Libia, Mali şi Republica Centrafricană, iar acum ar fi principalele forţe implicate în luptele de la Bahmut.

Lovitura asupra hotelului din Kadiivka unde s-ar fi aflat mercenarii Wagner a avut loc în timp ce în sud, Rusia a lovit cu drone Odesa, iar Ucraina a ripostat cu un atac la Melitopol.

Sâmbătă, armata ucraineană a declarat că a doborât 10 drone, în timp ce alte cinci au lovit instalaţii energetice din regiunea Odesa, lăsând aproximativ 1,5 milioane de oameni fără energie electrică. Infrastructura-cheie a fost lovită cu drone ruseşti fabricate în Iran, potrivit oficialilor ucraineni.

La rândul lor, autorităţile proruse din Melitopol au anunţat că un atac cu rachete ucrainene a ucis două persoane şi a rănit 10. Imaginile postate de un oficial instalat de Moscova acolo arătau un incendiu de proporţii.

„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele”, a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul instalat de Rusia în partea ocupată a regiunii Zaporojie. El a adăugat că în atac a fost distrus un „centru de recreere” unde oamenii luau masa, iar forţele ucrainene ar fi folosit lansatoare de rachete Himars furnizate de SUA. Această armă a jucat un rol-cheie în contraofensiva Ucrainei, fiind folosită pentru a ţinti locaţii aflate departe de linia frontului, inclusiv posturi de comandă ale Rusiei.

Ivan Fedorov, primarul refugiat al Melitopolului, a declarat însă că zeci de „invadatori” au fost ucişi în acest atac.

Melitopolul se află sub ocupaţie de la începutul lunii martie şi este un important centru logistic pentru forţele ruse din sud-est. Oraşul, care face parte din regiunea Zaporojie, este situat strategic între Mariupol la est, Herson şi râul Nipru la vest şi Crimeea la sud.

Ucraina afirmă că eforturile sale de recucerire a teritoriului ocupat continuă, în ciuda sosirii iernii. În ultimele săptămâni, cele mai multe lupte au avut loc în estul ţării, în special în jurul oraşului Bahmut din regiunea Doneţk. Dar sâmbătă seara, Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Zelenski, a sugerat că Melitopol ar putea fi o ţintă principală a forţelor ucrainene. „Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte”, a declarat el într-un interviu. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, a adăugat el, „forţele ucrainene ar obţine o rută directă către Crimeea”, peninsula invadată şi anexată de Rusia în 2014 şi pe care ucrainenii au promis că o vor recuceri.

Melitopol, ocupat de ruși, atacat cu HIMARS: „Dacă Melitopol cade, forțele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here