VIDEO | Ce s-a întâmplat cu un lansator de rachete termobarice rusesc după ce a fost lovit de ucraineni

Autoritățile din Ucraina au făcut publice noi imagini cu atacurile lansate asupra mai multor blindate rusești, printre care și un lansator de rachete termobarice. Unele dintre ele au fost distruse, altele, avariate. Atacurile au avut loc în regiunea Harkov.

În imaginile apărute pe rețelele sociale, filmate dintr-o dronă ce a fost folosită să direcționeze focurile de artilerie, se poate observa cum mai multe blindate ale rușilor sunt lovite, avariate sau distruse.

Printre vehiculele atacate se află tancuri T-80 și T-90 și transportoare blindate șenilate MT-LB.

O altă țintă a fost un lansator de rachete termobarice care a fost lovit cu focuri de artilerie, potrivit Hotnews. În imagini poate fi observat lansatorul care este lovit, iar la scurt timp după lovituri din acesta încep să zboare rachetele termobarice aflate „pe țeavă”.

 

Armele termobarice, cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, reprezintă un tip de muniție ce funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. În a doua etapă acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.
Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.
Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă sau să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here