Cine este Nikolai Patrușev, cel despre care se spune că va prelua puterea la Kremlin în timpul recuperării cancerului lui Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale, potrivit zvonurilor din ultima vreme care menționează că acesta ar suferi de cancer, scrie presa britanică.

Cel care ar urma să-i preia atribuțiile cât timp Vladimir Putin se află în spital este Nikolai Patrușev, un apropiat al președintelui Rusiei.

Născut pe 11 iulie 1951, Nikolai Platonovich Patrușev este un politician, ofițer de securitate și ofițer de informații rus.

Patrușev este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism influent în subordinea directă a lui Putin și emite îndrumări cu privire la problemele militare și de securitate din Rusia. Cea mai mare parte a puterii consiliului îi revine lui Patrușev, care este văzut de majoritatea observatorilor drept un aliat convins al lui Putin, scrie The New York Post.

La fel ca Putin, Patrușev este un agent de informații rus de carieră, mai întâi la KGB-ul sovietic, apoi, mai târziu, la FSB-ului rus, potrivit ziarului Moscow Times. Ziarul a asemănat rolul lui Patrușev cu cel al unui consilier american pentru securitate națională.

Într-un profil din 2017, Politico l-a numit pe Patrușev un „șoim de la Kremlin” cunoscut pentru „naționalismul său înflăcărat, viziunea conspirativă asupra lumii și experiența vastă în spionaj”.

Patrușev s-a alăturat KGB-ului în tinerețe, în 1974, potrivit Politico. După ce s-a întâlnit cu Putin, în anii 1990, Patrușev a fost numit șef al serviciului rus de informații interne, FSB – post pe care l-a ocupat timp de un deceniu. A devenit parte a Consiliului de Securitate al lui Putin, în 2008.

Se pare că fostul spion s-a numărat printre consilierii lui Putin în timpul anexării Crimeei de Ucraina de către Rusia în 2014 și, fără a fi surprinzător, este un susținător dur al actualei invazii ilegale a Ucrainei de către Putin.

Săptămâna trecută, într-un rar interviu cu ziarul rusesc de stat Rossiyskaya Gazeta , Patrușev a acuzat America și Europa că susțin ideologia neonazista în Ucraina și că încearcă să continue conflictul „până la ultimul ucrainean”.

Patrușev a promovat, de asemenea, falsa teorie a Kremlinului conform căreia ucrainenii și rușii sunt un singur popor, împărțit doar la ordinul puterilor occidentale.

„Folosindu-și acoliții de la Kiev, americanii, în încercarea de a suprima Rusia, au decis să creeze un antipod al țării noastre, alegând cu cinism Ucraina pentru asta, încercând să împartă în esență un singur popor”, a spus el.

Patrușev a mai sugerat că războiul ar duce la dezmembrarea Ucrainei.

„Rezultatul politicii Occidentului și al regimului de la Kiev nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state”, a mai spus el.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here