Acasă Actualitate VIDEO | Cine este jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Putin...

VIDEO | Cine este jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Putin chiar în timpul unei emisiuni de știri

O jurnalistă a intrat în cadru, în timpul unei emisiuni de știri în direct a postului tv Pervîi Kanal (Canal 1) din Rusia, purtând o pancartă pe care scria „Nu războiului”. Secvența a durat doar câteva secunde, iar agențiile ruse de știri au relatat că jurnalista a fost arestată și acuzată de „discreditarea forțelor armate”.

ONG-ul care apără drepturile protestatarilor OVD-Info, spune că este vorba de Marina Ovsiannikova, editor al trustului.

Scena a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („timpul”), urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică, scrie Le Figaro care citează AFP.
În timp ce faimoasa prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei a apărut Ovsiannikova cu o pancartă pe care scria „Nu războiului. Nu crede propagandă. Te mint aici”. „Rușii sunt împotriva războiului”, se mai putea citi pe pancarta pe care erau desenate steagurile Ucrainei și Rusiei.

Imperturbabilă, prezentatoarea a continuat să vorbească câteva secunde în timp ce protestatara scanda „Nu războiului”, apoi canalul a grăbit difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou.

„O anchetă internă a fost deschisă” cu privire la acest „incident”, a transmis laconic Perîi Kanal într-un comunicat.

Potrivit agenției de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”.

 

„Am făcut propagandă pentru Kremlin și mi-e rușine”

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova spune că tatăl ei fiind ucrainean și mama rusoaică, nu poate privi cele două țări ca pe inamici.

Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi„, spune ea.

Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zombificat”, adaugă ea.

Videoclipul s-a răspândit ca focul pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

În încercarea lor de a controla toate informațiile despre conflict, autoritățile au blocat presa independentă, precum și principalele rețele sociale, precum Twitter și Facebook.

Drept urmare, majoritatea rușilor au acces doar la versiunea emisă de guvern și mass-media, inclusiv Pervîi Kanal, a unei „operațiuni militare speciale” care vizează „denazificarea” Ucrainei și prevenirea unui „genocid”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here