VIDEO | Coreea de Nord anunță că a lansat cu succes o rachetă cu focoase multiple

Coreea de Nord a testat cu succes, miercuri, o rachetă cu focoase multiple, a declarat joi agenţia de stat nord-coreeană KCNA, potrivit News.ro.

Regimul de la Phenian „a efectuat cu succes un test de separare şi control a focoaselor mobile individuale la 26 iunie”, a declarat agenţia, adăugând că „focoasele separate au lovit trei ţinte coordonate”.

Potrivit KCNA, lansarea a vizat testarea capacităţii Mirv (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle Technology), adică abilitatea de a lansa mai multe focoase independente de la o singură rachetă balistică.

Armata sud-coreeană a anunţat miercuri că Coreea de Nord a testat ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică, dar că proiectilul a explodat în zbor după ce a parcurs aproximativ 250 km deasupra Mării Japoniei.

Potrivit Statului Major sud-coreean, ar fi putut fi vorba de o rachetă cu propulsie solidă, care a avut probleme de combustie, deoarece a emis mai mult fum decât de obicei.

Potrivit KCNA, testul „a fost efectuat folosind motorul primei etape a unei rachete balistice ŕ combustibil solid cu rază intermediară de acţiune de 170 ŕ 200 km”.

„Eficacitatea unei momeli separate de rachetă a fost, de asemenea, verificată de radarele antiaeriene”, a precizat agenţia.

Coreea de Nord caută de mult timp să stăpânească tehnologii hipersonice şi combustibil solid mai avansate, pentru a-şi face rachetele mai capabile să neutralizeze sistemele de apărare antirachetă ale Coreei de Sud şi ale SUA, precum şi să ameninţe bazele militare regionale ale SUA.

În cazul rachetelor cu combustibil solid, nu este necesară realimentarea înainte de lansare, ceea ce le face mai rapid de desfăşurat şi, prin urmare, mai dificil de identificat şi distrus pentru un adversar.

Phenianul a fost supus unei serii de sancţiuni din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite de la al doilea test nuclear efectuat în 2009, dar continuă să îşi dezvolte programele nucleare şi de înarmare.

Pe lângă testele sale cu rachete, Coreea de Nord a inovat recent în metodele sale de a-şi deranja vecinul din sud, trimiţând aproape zilnic sute de baloane încărcate cu gunoaie şi excremente de animale peste graniţă.

AFP: Putin „apreciază sprijinul” nord-coreean pentru politica rusă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here