VIDEO | Cozi uriașe la benzinăriile din țară, de teama scumpirilor. Premierul a dispus controale ample la staţiile de alimentare cu carburant

Premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, informează Agerpres.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru.

Anterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

Potrivit informaţiilor obţinute de Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

*Isteria scumpirilor

O informație publicată de bihon.ro. a provocat miercuri panică printre șoferi. Potrivit publicației, însoțiță și de o fotografie, prețul unui litru de benzină de 95 ar fi crescut miercuri, 9 martie, cu 2,10 lei în câteva minute la o benzinărie din orașul Beiuș, județul Bihor, până la valoarea de 11 lei și 10 bani. Cum la alte benzinării din același oraș, prețul era mai mic, șoferii s-au grăbit să se așeze la cozi pentru a profita de prețurile mai mici practicate de celelalte benzinării.

De asemenea, un reportaj prezentat miercuri dimineață de postul Antena 3 – în care era vehiculată informația că un litru de benzină ar putea ajunge la 12 lei – a generat de asemenea emoție.

Cozi la carburant s-au format în mai multe locuri din țară. Imagini de acest tip au fost filmate inclusiv în București.

Și în județul Arad, potrivit arad.on, au apărut cozi la benzinării din pricina zvonurilor că prețul benzinei ar putea depăși 10 lei în zilele următoare.

Mai multe zone ale orașului sunt blocate în momentul de față, ca urmare a cozilor formate la intrarea în stațiile de carburant. De exemplu, strada Pompei, dintre cartierele Subcetate și Sînnicolau Mic, este blocată. Aceeași situație este întâlnită și pe Drumul Național 7, la ieșirea din municipiu către Vladimirescu. Nu doar la ieșirile sau la marginea orașului sunt probleme, ci și în cartiere. Calea Aurel Vlaicu, de pildă, este blocată în zona Făt Frumos, coloana de mașini ajungând până în zona Lebăda.

*Ministrul Energiei: Avem suficiente stocuri!

În majoritatea zonelor aglomerate, echipaje ale Poliției Rutiere dirijează circulația. Conform televiziunilor naționale, autoritățile au transmis că isteria șoferilor este nejustificată și că prețurile vor rămâne oarecum stabile. „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a transmis Virgil Popescu, Ministrul Energiei, potrivit arad.on.

Mai multe informații apărute pe „bursa zvonurilor” arată că prețul motorinei și al benzinei va trece, în zilele următoare, de pragul de 10 lei. Aceste (încă) zvonuri au făcut cozi la stațiile de carburanți din județul Arad, în unele situații șoferii așteptând câteva zeci de minute pentru a alimenta. Cozile s-au format nu doar la benzinăriile din municipiu, ci și în județ, grupurile de Facebook fiind „inundate” de imagini cu oamenii care stau la rând, în mașini.

În municipiu, cozile de la stațiile de carburant duc inclusiv la ambuteiaje. De pildă, în zona Podgoria, coada de la stația aflată la urcarea pe viaductul ce duce spre Grădiște, dar și coada de la stația aflată pe Calea Iuliu Maniu, ajung până în sensul giratoriu. Aglomerația cauzată de cozile formate la stațiile de carburant sunt semnalate și cu ajutorul funcției Trafic Live a celor de la Google Maps, unde stăzile pe care se află benzinării sunt, în mare parte, „colorate” cu roșu.

Reprezentanții mai multor companii care au contracte cu furnizorii de combustibil, cum ar fi firme de transport marfă, de transport persoane sau agricultori, ne-au spus că au primit informații din partea furnizorilor cu privire la creșterea semnificativă a prețurilor, începând de mâine.

Conform monitorulpreturilor.info, în momentul de față prețurile se învârt la Arad în jurul a 7.7 lei/litru pentru benzina standard și 7.82 lei/litru pentru motorina standard, respectiv 8.3-8.4 lei/litru pentru cele premium.

Pe rețelele sociale au apărut informații conform cărora cozi similare ar mai fi fost văzute și în Timișoara.

O scurtă analiză a celor de la monitorulpreturilor.info arată că pentru miercuri, 9 martie, cea mai scumpă benzină standard (CO 95) – la ora 14.00 – se vindea cu 7,67 lei/litru, la Gazprom, iar cel mai mic preț era la Rompetrol:7,26 lei.

Benzina premium (CO 99) costă la unele benzinării sub 8 lei, valoarea maximă fiind de 8,31 lei pe litru, la Gazprom.

Miercuri seară, la stațiile Petrom cel mai scump sortiment de benzină (Benzină Extra 99) se vindea, spre exemplu, cu 8,29 lei/litru – pe Autostrada Soarelui, iar cel mai ieftin (Benzină Standard 95), cu 7,42 lei/litru – la Târgoviște.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here