Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au manifestat duminică în toată ţara, scandând „Libertate!” şi „Jos dictatura!”, în timp ce preşedintele Miguel Diaz-Canel şi-a chemat susţinătorii să riposteze în stradă, transmite AFP.

„Ordinul de luptă a fost dat, în stradă revoluţionari!”, a îndemnat, într-o intervenţie televizată, preşedintele cubanez, care a acuzat „mafia cubanezo-americană” că se află în spatele acestei revolte.

„Facem apel la toţi revoluţionarii din ţară, toţi comuniştii, să iasă pe străzile unde vor avea loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare. Şi să le înfrunte într-un mod hotărât, ferm şi curajos”, a adăugat Miguel Diaz-Canel.

La sfârşitul zilei de duminică, mai multe grupuri de susţinători s-au adunat în diferite locuri din capitala Havana pentru a se pregăti pentru defilat.

Difuzate din plin pe reţelele de socializare, protestele anti-guvernamentale au început spontan duminică dimineaţa, un eveniment extrem de rar în această ţară condusă de Partidul Comunist şi în care singurele adunări autorizate sunt, de obicei, cele ale partidului.

Mii de cubanezi au manifestat duminică împotriva guvernului pe străzile din San Antonio de los Banos, un orăşel cu 50.000 de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de Havana. Manifestanţii, în majoritate tineri, au mărşăluit scandând „Patrie şi viaţă!”, titlul unui cântec controversat, dar şi „Jos dictatura!” şi „Nu ne este frică!.

„Libertate!” au mai scandat alte câteva sute de cubanezi la Havana în diferite mitinguri în care au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţişti, care au folosit gaze lacrimogene.

Cel puţin zece persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de poliţie au folosit bastoane din plastic pentru a lovi protestatarii, în timp au fost desfăşuraţi un număr mare de militari şi poliţişti.

 

 

 

Alte demonstraţii din mai multe oraşe cubaneze au fost transmise în direct, pe Facebook sau Twitter.

Motorul unui număr tot mai mare de revendicări ale populaţiei după introducerea sa în Cuba la sfârşitul anului 2018, internetul mobil a fost întrerupt în cea mai mare parte a ţării duminică după-amiază.

Preşedintele Miguel Diaz-Canel s-a deplasat duminică la prânz la San Antonio de los Banos, însoţit de activişti de partid care au mărşăluit scandând „Trăiască Cuba!” şi „Trăiască Fidel”, în timp ce de-al lungul traseului său, localnicii au continuat să protesteze împotriva crizei economice.

Pandemia de COVID-19 a scufundat Cuba într-o gravă criză economică, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, care a exacerbat lipsa de alimente şi medicamente şi a generat tulburări sociale puternice.

Dificultăţile economice au determinat autorităţile să întrerupă furnizarea de curent electric timp de câteva ore pe zi.

„Situaţia energetică pare să fi încălzit unele spirite aici”, a declarat presei Miguel Diaz-Canel, acuzând ca responsabile pentru criză sancţiunile SUA.

„Dacă vreţi ca poporul să o ducă mai bine, ridicaţi mai întâi embargoul” impus din 1962.”Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţelele de socializare (…) Ea s-a folosit de pretextul situaţiei din Cuba şi a chemat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a declarat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

Acesta a recunoscut însă că „oamenii au venit să îşi exprime nemulţumirea”, vorbind despre „revoluţionari dezorientaţi”.

Dar „suntem mulţi, iar eu sunt primul, care suntem gata să ne dăm viaţa pentru această revoluţie”, a adăugat preşedintele.

Pe Twitter, Julie Chung, subsecretarul adjunct principal al Biroului pentru afaceri din emisfera vestică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a îndemnat la calm:„Suntem foarte îngrijoraţi de apelurile la luptă din Cuba. Susţinem dreptul poporului cubanez de a protesta paşnic”. 

Rusia avertizează împotriva oricărei ”ingerinţe străine” în afacerile interne ale Cubei

Rusia a avertizat luni împotriva oricărei ‘ingerinţe străine’ în criza care zdruncină în prezent Cuba, ţară aliată a Moscovei unde autorităţile se confruntă cu manifestaţii de o amploare considerată istorică împotriva puterii comuniste, relatează AFP.

Considerăm drept inacceptabilă orice fel de ingerinţă străină în afacerile interne ale unui stat suveran şi orice altă acţiune distructivă care ar putea favoriza destabilizarea situaţiei în insulă”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Suntem convinşi că autorităţile cubaneze iau toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice în interesul cetăţenilor ţării”, afirmă diplomaţia rusă, adăugând că Moscova ”urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here