VIDEO | Cum a muşamalizat Egiptul moartea unor pacienți de Covid din cauza unei pene de oxigen

Multor egipteni un videoclip realizat în cea de-a doua zi a lui 2021 le-a oferit o imagine rară și necenzurată a efectului real produs de criza Covid-19, scrie New York Times, care publică o serie de dovezi privind muşamalizarea de către autorităţile de la Cairo a tragediei dintr-o secţie de terapie intensivă.

<< Un strigăt a spart liniştea nopţii de pe balconul unui spital egiptean, venind de la o asistentă care urla că pacienții bolnavi de Covid, din secția de terapie intensivă, gâfâiau după aer.

Ahmed Nafei, care stătea afară, trecu pe lângă un paznic, se repezi și văzu că mătușa sa de 62 de ani era moartă.

Furios, și-a scos telefonul și a început să filmeze. Se pare că spitalul rămăsese fără oxigen. Monitoarele țiuiau. O asistentă medicală era vizibil tulburată, în timp ce colegii ei încercau să resusciteze un bărbat folosind un ventilator manual.

Cel puțin patru pacienți au murit.

Videoclipul de 47 de secunde al domnului Nafei, despre haosul de la spitalul central El Husseineya, situat la aproximativ două ore și jumătate nord-est de Cairo, a devenit viral pe rețelele de socializare.

În timp ce indignarea creştea, guvernul a negat faptul că spitalul rămămăsese fără oxigen.

Într-o declarație oficială emisă a doua zi, concluzia a fost că cei patru decedaţi suferiseră „complicații”, negându-se faptul că decesele ar fi avut „vreo legătură” cu lipsa de oxigen. Ofițerii de securitate l-au interogat pe domnul Nafei, iar oficialii l-au învinuit de încălcarea regulilor care interzic vizitarea și filmarea în spitale.

Cu toate acestea, o investigație făcută de New York Times a găsit altceva.

Martorii, inclusiv personalul medical și rudele pacienților, au declarat că presiunea oxigenului a scăzut la niveluri extrem de scăzute. Potrivit acestora, cel puțin trei pacienți, poate chiar un al patrulea, au murit din cauza lipsei de oxigen. O analiză atentă a videoclipului, făcută de către medici din Egipt și Statele Unite, a confirmat că scena haotică de pe secţia ATI a indicat o întrerupere a alimentării cu oxigen.

Investigația noastră a constatat că lipsa fatală de oxigen a fost rezultatul final al unei cascade de probleme prin care a trecut spitalul. În momentul în care pacienții se sufocau la ATI, o livrare de oxigen care fusese comandată era deja în întârziere cu câteva ore, iar un sistem de rezervă pentru oxigen nu funcţiona.

„Nu vom băga capul în nisip, prefăcându-ne că totul este în regulă”, a declarat un doctor de la spital, care a vorbit sub protecţia anonimatului, temându-se că altfel va fi arestat. „Întreaga lume poate admite că există o problemă, dar nu noi”.

Graba guvernului de a nega episodul este doar ultimul exemplu de lipsă de transparență în răspunsul său la criza Covid, care a dus la cinism și neîncredere în asigurările date public.

Pentru mulți egipteni, videoclipul domnului Nafei a oferit o imagine rară și necenzurată a efectului real al coronavirusului în vârful celui de-al doilea val de pandemie din Egipt.

Guvernul a recunoscut că patru persoane din secția de terapie intensivă au murit în acea zi de 2 ianuarie, dar a negat că motivul ar fi fost lipsa de oxigen.

Ministerul Sănătății spunea că pacienții care au murit erau în mare parte vârstnici, că au murit în momente diferite și că cel puțin o duzină de alți pacienți, inclusiv nou-născuți aflați în incubatoare, erau conectați la aceeași rețea de oxigen și nu au fost afectați. Acești factori, se mai arăta în declaraţie, au confirmat „lipsa unei legături între decese și acuzațiile cu privire la lipsa oxigenului”.

Personalul medical a verificat alimentarea cu oxigen a spitalului şi a afirmat că presiunea era periculos de scăzută. Potrivit cadrelor medicale, situaţia era şi mai gravă în unitatea de terapie intensivă, presiunea fiind insuficientă pentru a menține pacienții în viață. Probabil că aparatura de aici se afla la capătul rețelei ori conducta avea alte deficienţe.

Eforturile personalului spitalului de a soluționa lipsa au fost contracarate de alte defecțiuni. Când au încercat să comute alimentarea cu oxigen din ATI de la rezervorul principal al spitalului la cel de rezervă, sistemul de rezervă părea supraîncărcat și a cedat.

Mai devreme în acea zi, conștienți că se epuiza, oficialii spitalului ceruseră mai mult oxigen de la Ministerul Sănătății. Dar camionul de livrare, care trebuia să vină după-amiaza, a sosit cu peste trei ore întârziere.

„Dacă ar fi sosit până la ora 18:00, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat”, a spus medicul intervievat.

Experții medicali care au analizat videoclipul, inclusiv șase medici din Statele Unite și Egipt, au observat detalii care susțin ipoteza unei deficiențe de oxigen.

În videoclip, niciunul dintre pacienți nu pare să fie conectat la linia centrală de oxigen.

Un medic folosește un rezervor portabil, de obicei utilizat în situații de urgență și doar temporar. Iar la doar câțiva metri distanță, un grup de asistente medicale este văzut încercând să resusciteze un pacient cu o pompă manuală care nu pare să fie conectată la o sursă de oxigen.

„Nu există niciun tub de oxigen conectat la airbag”, a spus dr. Hicham Alnachawati, un medic din New York care a lucrat în secţia de ATI a spitalului. „Practic, i se oferă aer liber. Nu se întâmplă asta decât dacă nu ai oxigen”.

Un alt medic care a analizat videoclipul, dr. Bushra Mina, şeful secţiei de pneumologie a spitalului Lenox Hill, care a îngrijit sute de pacienți cu Covid-19 din New York, a remarcat „urgenţa” medicului și a asistentelor din film „încercând să le suplimenteze pacienţilor oxigenul”.

„Poate fi copleșitor, chiar și în SUA, unde există multe resurse”, a spus dr. Mina. „Așadar, imaginați-vă Egiptul, unde resursele sunt limitate”.

Criza de oxigen de la spitalul central El Husseineya poate că nu a fost singura.

Semne de lipsuri similare la alte spitale au curs pe rețelele sociale timp de o săptămână. Un director al spitalului a cerut, pe rețelele sociale, ca oamenii să doneze rezervoare portabile de oxigen, invocând o „nevoie critică”. Un pacient dintr-un alt spital s-a filmat în secția de izolare spunând: „Nu avem suficient oxigen”. Și filmul unei scene asemănătoare cu cea la care a fost martor domnul Nafei a circulat online.

Aceste afirmații nu au putut fi verificate independent.

„Există o problemă reală?”, a întrebat Ayman Sabae, cercetător la Inițiativa egipteană pentru drepturile personale, un grup pentru drepturile omului. „Nimeni nu poate pretinde că are aceste informații, decât guvernul”.

Bilanțul guvernului în timpul crizei nu a inspirat încrederea.

Președintele Abdel Fattah el-Sisi i-a etichetat drept „dușmani ai statului” pe criticii măsurilor luate de guvern. Serviciile sale de securitate au expulzat un jurnalist străin care a pus la îndoială teza oficială. Procurorul a avertizat că oricine răspândește „știri false” despre coronavirus riscă până la cinci ani de închisoare.

Și guvernul s-a angajat într-o luptă dură cu medicii, care se revoltaseră anterior din cauza lipsei de echipamente de protecție. Unii dintre medici au fost aruncați în închisoare.

„Încearcă să controleze narațiunea, încearcă să se asigure că lucrurile par a fi sub control, iar o parte din aceasta ţine de controlul asupra informațiilor comunicate publicului”, a spus domnul Sabae. „Nu am o problemă cu asta dacă guvernul ar furniza informații credibile pe care ne putem baza”.

În schimb, când a apărut videoclipul din spital central El Husseineya, răspunsul a fost de a le spune egiptenilor să nu creadă ceea ce au văzut.

„Aceasta nu este o scenă care să arate o lipsă de oxigen”, a declarat Mamdouh Ghorab, guvernatorul Al Sharqiya, de care aparţine spitalul central El Husseineya. El vorbea la un program de televiziune pro-guvernamental care nu a intervievat și nici nu a invitat martori care contestă narațiunea oficială.

Chiar și numerele cifrele sunt suspecte. Egiptul a raportat peste 150.000 de cazuri Covid și peste 8.000 de decese, un număr remarcabil de scăzut pentru regiune și pentru o țară de peste 100 de milioane de oameni.

Dar experții externi și chiar și unii oficiali guvernamentali spun că ambele cifre indică un număr insuficient, în principal din cauza lipsei de teste pe scară largă și pentru că laboratoarele care fac teste nu raportează întotdeauna rezultatele guvernului.

Chiar dacă au negat lipsa de oxigen din El Husseineya Central, oficialii au început să ia măsuri, recunoscând tacit această problemă.

Ministrul sănătății, Hala Zayed, a recunoscut lipsa camioanelor de livrare a oxigenului și întârzierile înregistrate în distribuție. Președintele Sisi a cerut guvernului să dubleze producția de oxigen pentru a face faţă creșterii cererii.

Guvernul a luat şi o altă măsură, aparent ca răspuns la videoclipul din El Husseineya Central: vizitatorii trebuie acum să-și lase telefoanele la ușă. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here