VIDEO | Cum ar putea fi afectată gastronomia europeană de schimbările climatice

Sursa: Pixabay

„Fermierii din sudul Italiei cultivă avocado și mango. Creaturi tropicale, cum ar fi peștii-iepure, apar în plasele mediteraneene. Iar vinificatorii din Bordeaux se tem că strugurii lor Merlot ar putea dispărea. Acum cincizeci de ani, toate acestea ar fi fost de neconceput. Dar, de la începutul anilor 1980, temperaturile în creștere i-au forțat pe unii fermieri să schimbe strugurii cu fructul pasiunii”, notează The Economist.

<< Italia și Franța se mândresc demult cu bucătăriile lor. Ambele țări păzesc strașnic normele potrivit cărora numai șunca făcută în Parma poate fi numită „Prosciutto di Parma” și doar vinul sumant produs în Champagne poate fi numit șampanie. Roquefort, cea mai celebrată dintre brânzeturile albastre, a primit o protecție specială din partea Parlamentului din Toulouse, în 1550.

Faptul de a proveni dintr-un loc faimos a fost văzut în mod tradițional ca o garanție a calității. Dar schimbările climatice ar putea schimba asta. De pildă, polenta, un fel de mâncare italiană populară, constând aproape în întregime din porumb măcinat. Temperaturile ridicate și vremea mai uscată au redus deja producția de porumb în sudul Italiei. Dacă acest tipar continuă și se răspândește spre nord, producătorii italieni de polenta vor trebui să-și comande porumbul din altă parte? Și cum rămâne cu grâul dur, care crește din belșug pe meleagurile mediteraneene și este folosit pentru a face paste, pâine și cușcuș? Proiecțiile sugerează că producția de grâu dur va scădea brusc acolo dacă temperatura continuă să crească.

Așadar, ar trebui gurmanzii să-și facă griji pentru viitorul spaghetelor? Gabriele Cola, cercetător la Universitatea din Milano, este optimist cu privire la evoluțiile pe termen scurt. „Nu văd culturile expuse unui risc serios, deoarece agricultura este mai doldora de cunoaștere și mai capabilă din punct de vedere tehnologic, astfel încât poate răspunde întotdeauna la schimbări”, spune el. Mai multă irigație poate contracara efectele secetei. Oamenii de știință pot reproduce soiuri mai rezistente.

Dar, pe termen lung, o schimbare mai profundă pare probabilă. Dacă temperaturile cresc neîncetat, fermierii din nordul Europei pot descoperi că pot cultiva alimente de bază din sud; polenta poate invada Germania. Iar cei ce mănâncă produse locale din sud ar putea fi nevoiți să se adapteze. Dacă fructele tropicale continuă să prospere în Sicilia, pizza cu șuncă și ananas ar putea într-o zi să fie considerată autentic italiană? >>

THE ECONOMIST | Lumea în 2022 – 10 tendințe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here