Lumea în 2022 – 10 tendințe

Sursa: Pixabay

„Dacă 2021 a fost anul în care lumea a fost ocupată cu pandemia, 2022 va fi dominat de necesitatea de a se adapta la noile realități, atât în ​​domenii remodelate de criză (noua lume a muncii, viitorul călătoriilor), cât și ca tendințe mai profunde, care se reafirmă (ascensiunea Chinei, accelerarea schimbărilor climatice). Iată zece teme și tendințe de urmărit în anul următor”, scrie The Economist.

<< 1. Democrație vs autocrație. Alegerile de la jumătatea termenului, din America, și Congresul Partidului Comunist din China vor pune în viu contrast sistemele lor politice rivale. Care este mai bun pentru a oferi stabilitate, creștere și inovație? Această rivalitate se va manifesta în orice, de la comerț la reglementări tehnologice, vaccinări și până la stații spațiale. În timp ce președintele Joe Biden încearcă să strângă lumea liberă sub steagul democrației, țara sa disfuncțională și divizată este o reclamă slabă pentru meritele ei.

2. De la stare pandemică la stare endemică. Vor apărea noi pastile antivirale, tratamente îmbunătățite cu anticorpi și mai multe vaccinuri. Pentru persoanele vaccinate din lumea dezvoltată, virusul nu va mai fi ceva care pune viața în pericol. Dar va reprezenta în continuare un pericol mortal, în lumea în curs de dezvoltare. Dacă vaccinările nu vor putea fi intensificate, covid-19 va fi devenit doar o alta dintre numeroasele boli endemice care îi afectează pe săraci, dar nu pe bogați.

3. Îngrijorări legate de inflație. Perturbarea lanțului de aprovizionare și o creștere a cererii de energie au dus la creșterea prețurilor. Bancherii centrali spun că este ceva temporar, dar nu toată lumea îi crede. Marea Britanie este expusă unui risc deosebit de stagflație, din cauza penuriei de forță de muncă post-Brexit și a dependenței sale de gazele naturale scumpe.

4. Viitorul muncii. Există un consens larg cum că viitorul este unul „hibrid” și că mai mulți oameni vor petrece mai multe zile lucrând de acasă. Dar există multe posibilități de dezacord cu privire la detalii. Câte zile și care? Și va fi corect? Sondajele arată că femeile sunt mai puțin dornice să se întoarcă la birou, așa că pot risca să rateze promovarea. Dezbaterile planează și asupra regulilor fiscale și a monitorizării lucrătorilor la distanță.

5. Noul techlash. Autoritățile de reglementare din America și Europa au încercat de ani buni să țină sub control giganții tehnologiei, dar încă nu le-au afectat creșterea sau profiturile. Acum, China a preluat conducerea, atacându-și firmele de tehnologie, într-o represiune brutală. Președintele Xi Jinping dorește ca acestea să se concentreze pe „tehnologia profundă” care oferă avantaj geostrategic, nu frivolități precum jocurile și cumpărăturile. Dar va stimula acest lucru inovația chineză sau va înăbuși dinamismul industriei?

6. Crypto crește. Ca toate tehnologiile perturbatoare, criptomonedele sunt domesticite pe măsură ce autoritățile de reglementare înăspresc regulile. Băncile centrale caută, de asemenea, să-și lanseze propriile monede digitale, centralizate. Rezultatul este o luptă pe trei paliere pentru viitorul finanțelor – mulțimea de cripto-blockchain-DeFi, firme de tehnologie mai tradiționale și bănci centrale – care se va intensifica în 2022.

7. Criză climatică. Chiar dacă incendiile, valurile de căldură și inundațiile cresc în frecvență, o lipsă izbitoare de urgență predomină în rândul factorilor de decizie atunci când vine vorba de abordarea schimbărilor climatice. Mai mult decât atât, decarbonizarea le cere Occidentului și Chinei să coopereze, în condțiile în care rivalitatea lor geopolitică se adâncește. Fiți cu ochii pe echipa de cercetare în geoinginerie solară, de la Harvard. În 2022, vrea să testeze utilizarea unui balon de mare altitudine care să elibereze praf menit să diminueze lumina soarelui – o tehnică de care, în acest ritm, ar putea fi nevoie pentru ca lumea să câștige mai mult timp pentru decarbonizare.

8. Probleme de călătorie. Activitatea crește pe măsură ce economiile se redeschid. Dar țările care au urmat o strategie de „suprimare” de tip zero covid, precum Australia și Noua Zeelandă, se confruntă cu sarcina dificilă de a gestiona tranziția către o lume în care virusul este endemic. Între timp, aproape jumătate dintre călătoriile de afaceri au dispărut definitiv. Acest lucru este bun pentru planetă, dar rău pentru turiștii ale căror călătorii sunt subvenționate de călătorii de afaceri cu cheltuieli mari.

9. Curse spațiale. Anul 2022 va fi primul în care mai mulți oameni vor merge în spațiu ca pasageri plătitori decât angajați guvernamentali, transportați acolo de firmele rivale de turism spațial. China își va finaliza noua stație spațială. Realizatorii de film se luptă pentru a face filme în condiții zero-G. Iar NASA va prăbuși o sondă spațială pe un asteroid, într-o misiune din viața reală care sună ca un film de la Hollywood.

10. Fotbal politic. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing și Cupa Mondială de fotbal din Qatar vor aduce aminte de modul în care sportul poate aduce lumea laolaltă, dar și despre cât de mult sfârșesc marile evenimente sportive în a fi un fotbal politic. Așteptați-vă la proteste îndreptate către ambele țări gazdă, deși boicoturile echipelor naționale par puțin probabile.

Dezvoltarea rapidă a vaccinurilor pe bază de ARNM, împotriva coronavirusului, un punct luminos în 2021, s-a bazat pe zeci de ani de muncă pentru a crea ceea ce a părut a fi un succes obținut peste noapte. Ce alte tehnologii emergente ar putea fi pe cale să devină proeminente? Secțiunea noastră specială ia în considerare 22 de candidați pentru 2022. În sfârșit, această publicație are un nou nume: The World in devine The World Ahead, ceea ce ne poziționează mai bine pentru viitor. Sperăm că citirea ei va însemna același lucru pentru dumneavoastră. >>

ALEGERI ÎN FRANȚA | Cum își pregătește Zemmour lansarea candidaturii / Apropiat: „Habar nu au ce urmează”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here