VIDEO | Cum utilizează propaganda nord-coreeană faptul că dictatorul Kim Jong-un a pierdut în greutate

Televiziunea nord-coreeană remarcă într-un comentariu neobişnuit pentru media de stat de la Phenian că liderul republicii, Kim Jong Un, a slăbit, o afirmaţie surprinzătoare într-o ţară unde orice evocare a vieţii private şi a stării de sănătate a conducătorului este interzisă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit analiştilor, această remarcă traduce dorinţa autorităţilor de a valorifica pierderea în greutate a liderului nord-coreean pentru a consolida loialitatea faţă de regimul care traversează o perioadă de dificultăţi.

Coreea de Nord, a cărei economie este împovărată de numeroase sancţiuni internaţionale ca ripostă pentru programele sale militare interzise, este mai izolată ca oricând de la închiderea frontierelor pentru a împiedica propagarea coronavirusului.

La jumătatea lunii iunie, Kim a recunoscut că ţara sa trece printr-o criză alimentară, trăgând astfel un semnal de alarmă într-o ţară în care sectorul agricol este afectat de serioase dificultăţi.

Starea de sănătate a liderului nord-coreean este examinată cu atenţie pe plan internaţional, iar dispariţia sa bruscă suscită probleme în privinţa succesiunii sale şi a stabilităţii regimului său.

Fumător înveterat, Kim Jong Un suferă de mult timp de obezitate şi nu a făcut decât să ia în greutate de la an la an.

Recent, el a apărut în fotografii publicate de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA sau în imagini difuzate de televiziunea de stat cu câteva kilograme în minus.

Viaţa privată a lui Kim este un subiect tabu pentru media nord-coreene, dar săptămâna trecută KCTV a difuzat o imagine în care un locuitor al capitalei afirmă că toţi în ţară au ‘inima frântă’ văzându-l ‘slăbit’.

‘A-l vedea pe respectabilul nostru secretar general slăbit frânge inima poporului’, a declarat acesta.

Potrivit analiştilor, Phenianul a utilizat înfăţişarea lui Kim pentru a-l glorifica, prezentându-l ca pe un lider ‘devotat şi harnic’ în timp ce ţara se luptă să facă faţă în special crizei alimentare.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 şi comerţul cu China, primul său aliat economic şi diplomatic, s-a diminuat.

‘Mesajul pe care Phenianul îl transmite este că Kim Jong Un este un lider care lucrează foarte mult pentru poporul său, până în punctul de a sări peste mese şi a pierde în greutate’, a declarat Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean, devenit cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene, cu sediul la Seul.

Anul trecut, liderul nord-coreean nu a apărut în public timp de trei săptămâni, provocând speculaţii cu privire la starea sa de sănătate.

Absenţa sa a fost remarcată în special pe 15 aprilie 2020, cea mai importantă zi din calendarul politic nord-coreean, când întreaga ţară celebrează ziua de naştere a fondatorului Republicii Democratice Populare Coreene (RPDC), Kim Ir-sen, bunicul actualului lider al Coreei de Nord.

 

1 COMENTARIU

  1. Ați ajuns niște papagali coreeni!!..pe cine interesează situația din coreea de nord?..vedeți ca la noi apar morții lui urban, arahat,manyvela,….după un an de pandemie !!..cum e posibil bă nenorociților sa veniti acum sa dati pe goarnă mii de morți ?..pai va mai crede cineva de datele care le dați zilnic??.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here