VIDEO | Daea, nervos, la TV: „Luaţi-o încet cu mine”. „Toată ţara trebuie să se apere”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o intervenție acidă la postul Digi 24, în momentul în care oficialul a fost luat la întrebări pe tema blocării exporturilor românești de carne de porc. O măsură care, potrivit sursei citate, ar avea la origine chiar Bucureștiul, prin lipsa unor măsuri eficiente pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine.

Moderator Digi24: Trebuie să prezentaţi un plan de măsuri anti pesta porcină?

Petre Daea: Luaţi-o încet cu mine. Eu stăpânesc fenomenul. M-aţi chemat să informez opinia publică? Să informez România? Vă rog să mă ascultaţi.

Trebuie să prezentaţi un plan de măsuri anti pesta porcină?

P.D.: M-aţi chemat să vă explic. Nu există niciun fel de situaţie. Şi nici nu va fi în România. Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face de producătorii agro alimentari cu un regim sanitar veterinar bine instituit cu norme europene. Toate ţările din UE care au pestă, şi-s foarte multe, comercializează produse din carne de porc.

Noi prezentăm o informaţie. În acest moment, 25 de judeţe din România nu pot să exporte carne în UE.

P.D.: Nu există aşa ceva. Există prezenţa virusului în 25 de judeţe, dar sunt pe focare izolate şi nu pe tot judeţul. La nivelul României în doar 2,3 la sută din UAT-uri e prezent virusul. E o molimă extrem de periculoasă la nivelul întregii planete, Europa se confruntă de mult. (…) Nu se va interzice pentru că nu e temei tehnic sau juridic în România

V-au cerut autorităţile de la Bruxelles un plan de măsuri?

P.D.: Eu ştiu ce mi-au solicitat şi sunt în permanentă legătură şi facem plan în fiecare moment.

Le-aţi spus producătorilor că veţi cere o amânare de la Bruxelles?

P.D.:  Am intervenit pentru o analiză corectă a sistemului din România.

Ce înseamnă asta?

P.D.: Nu e prima dată când intervin. Autorităţile sanitar veterinare au fost şi vor fi în dispozitiv de lucru pe baza unei proceduri foarte clare cu autorităţile la nivelul UE.

Telespectatorii văd o hartă făcută de Comisia Europeană. Apar acolo zone de risc în funcţie de care se iau măsuri de combatere şi sunt niveluri de restricţie unde România e în zona roşie.

P.D.:  România e în zona roşie pentru a lua măsuri. Zona roşie e desenată pentru mişcările de animale. Sunt anumite restricţii, în România sunt foarte multe, de aceea acea culoare roşie, dar nu toată ţara e ocupată de pesta porcină.

Aţi spus săptămâna trecută că sunt oameni care nu au înţeles pericolul real al acestui virus. Ne spuneţi aşadar că Bruxelles, deşi le-aţi spus producătorilor că există pericolul impunerii interzicerii de export, veţi convinge Bruxelles să nu pună această interdicţie?

P.D.:  Toată ţara trebuie să se apere. E o situaţie pe care o putem ţine sub control dacă interpretăm corect acest fenomen. Nu există o asemenea situaţie. Nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării. E adevărat că prezenţa acestui virus creeaza faorte multe probleme motiv pentru care am pus în discuţie public un ordin pentru a stabili dimensiunile exploataţiei pentru a intra în rânduială.â

Intervenția audio-video a lui Petre Daea – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here