VIDEO | Doi militari ruși, arestați demonstrativ pentru refuzul de a se întoarce pe front

Pe 20 noiembrie, canalele de Telegram ucrainene și ruse (inclusiv dintre cele pro-război) au distribuit un videoclip cu detenția demonstrativă a doi militari ruși. Potrivit canalului Zapiski Veterana, unul dintre primele care au difuzat videoclipul, înregistrarea a fost făcută în regiunea Belgorod. Cine și când a filmat videoclipul, nu este menționat, dar se știe că cei doi militari provin de la unități diferite, iar de pe înregistrări pot fi identificați doar ca Selivanov (reținut la ora locală 14.17) și Degtiarev (reținut la ora 13.20).

Avocatul Maxim Grebeniuk subliniază, potrivit Meduza, că nu este necesară reținerea unui militar care se afla pe teritoriul unei unități militare. S-a procedat însă astfel „exclusiv pentru edificarea celorlalți”, crede avocatul.

Poligon.Media a vorbit cu Tatiana Degtiareva, soția unuia dintre refuznicii reținuți. Ea a confirmat faptul că soțul ei, Iuri Degtiarev, a refuzat să meargă „în prima linie”, de unde „tocmai s-a întors”. Potrivit acesteia, soțul ei a fost reținut pe 17 noiembrie, iar acum așteaptă judecata la Voronej.

„A fost mobilizat pe 22 septembrie, nu are experiență de luptă, doar serviciul militar satisfăcut acum 10 ani. După ce a primit citația, soțul a fost dus în orașul Bogucear din regiunea Voronej. A stat acolo aproximativ două săptămâni, nu a existat nicio pregătire ca atare”, a spus Degtiareva.

Potrivit femeii, noaptea (când exact, nu a spus), mobilizații au fost trimiși, fără să fi fost preveniți, în regiunea Lugansk, unde au intrat sub foc și au decis să se retragă. După aceea, militarii au fost trimiși la o unitate din regiunea Belgorod, unde a și fost filmat videoclipul. Acolo, potrivit soției mobilizatului, s-a încercat intimidarea militarilor și  retrimiterea lor în prima linie. Potrivit lui Degtiareva, bărbații au refuzat „să meargă din nou pe post de carne de tun”.

Citând rudele altor mobilizați, Degtiareva a mai afirmat că majoritatea militarilor au refuzat să se întoarcă în prima linie: „A doua zi, au fost încărcați în camioane KamAZ și duși într-o direcție necunoscută. Potrivit zvonurilor, cei care au fost totuși de acord au fost din nou [trimiși] în prima linie, iar cei care nu – au fost trimiși undeva la subsol”.

INFO RUSIA | Fețele crizei: Aproape adio, mașini noi / „Găuri” în securitater / Hotelurile, ca-n Covid / Porturi sufocate / Noua poveste a petrolului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here