INFO RUSIA | Fețele crizei: Aproape adio, mașini noi / „Găuri” în securitater / Hotelurile, ca-n Covid / Porturi sufocate / Noua poveste a petrolului

Sursa: Dmitri Lebedev / Kommersant
  • Rusia are de-a face cu un deficit de specialiști în securitatea informațiilor, scrie Izvestia, care citează un studiu SearchInform și hh.ru. Potrivit cercetării, jumătate dintre firmele chestionate spun că nu au suficient personal de această natură, iar în 2022 problema s-a agravat. Iar compania HeadHunter subliniază că în domeniul securității informațiilor există mai puțin de un CV pentru un post vacant, în condițiile în care situația este considerată confortabilă atunci când raportul e de cel puțin patru CV-uri la un loc vacant. Compania a calculat că, în 2022, e nevoie de încă 30.000 de specialiști.

  • Dinamica din primele trei trimestre ale anului 2022 indică faptul că piața hotelieră din Rusia nu a mai revenit  la nivelul de dinainte de pandemie, scrie Kommersant. Potrivit sursei citate, redresarea este împiedicată în special de situația dificilă de pe cele două segmente-cheie ale pieței – Moscova și Sankt Petersburg. În mod tradițional, în cazul lor gradul de ocupare a hotelurilor depinde de oaspeții străini. Iar aceștia din urmă s-au împuținat dramatic, pe fondul sancțiunilor occidentale.

  • Ministerul Transporturilor vrea să rezolve problema blocajelor de containere din porturile Orientului Îndepărtat prin creșterea de cinci ori a garniturilor de trenuri port-container (de la una pe zi la cinci pe zi) și majorarea prețului la transportul containerelor în direcția est, notează Kommersant. În paralel, mai propune discount-uri la exportul containerelor prin porturile din Nord-Vest. Însă potrivit Kommersant, jucătorii din piață au fost nedumeriți de această din urmă idee, știut fiind faptul că transbordarea containerelor în Marea Baltică s-a oprit din cauza sancțiunilor.

  • Dealerii auto din Rusia au început să avertizeze cu privire la epuizarea stocurilor de mașini, scrie Autonews.ru, care notează că diverse estimări indică faptul că vor mai fi suficiente automobile cel mult până la sfârșitul anului. Conform acestei logici, subliniază Autonews.ru, oamenii trebuie să cumpere ceea ce este și la prețurile oferite, altfel s-ar putea să nu mai prindă nimic. E drept, totodată, că situația ar putea cunoaște unele îmbunătățiri pe măsură ce se reia producția de mărci precum Lada, iar importatorii ruși trec la importuri paralele de automobile occidentale. Însă chiar și așa, clienții ruși vor avea bătăi de cap din cauza prețului, problemelor cu garanția și piesele de schimb.

  • Cu mai puțin de trei săptămâni înaintea intrării în vigoare a embargoului UE, companiile petroliere rusești cresc producția de petrol, scrie Kommersant. Potrivit datelor publicației, aproape au fost atinse nivelurile de la începutul anului (1,5 milioane tone). Astfel, până la jumătatea lunii noiembrie, industria producea în medie 1,48 milioane de tone pe zi și continuă, de asemenea, să crească rafinarea. În același timp, exporturile către țările non-CSI au început deja să scadă, diminuându-se cu 5% față de aceeași perioadă din octombrie. Creșterea producției de petrol până aproape de nivelul maxim s-ar putea datora factorului de incertitudine, consideră Maxim Malkov, de la Kept, căci în așteptarea restricțiilor la petrolul rusesc consumatorii încearcă să-și maximizeze rezervele. Federația Rusă urmărește să redistribuie de la vest la est fluxul de petrol livrat pe mare, mutând principalele volume pe China și India. Totuși, consideră specialistul, în Rusia luna decembrie ar putea aduce o scădere a exporturilor de petrol, odată cu intrarea în vigoare a deciziei occidentalilor. În opinia lui Malkov, în 2023 producția de petrol din Rusia ar putea scădea cu 7%. Iar după părerea lui Serghei Kondratiev, de la Institutul de Energie și Finanțe, în decembrie s-ar putea înregistra o scădere a producției cu 3-5% din cauza interdicțiilor la livrările de petrol pe mare. Pentru a întări probabilitatea unei reduceri a volumelor, expertul dă ca exemplu dinamica apărută după embargoul asupra cărbunelui. El atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că, potrivit datelor Platts, petrolul rusesc nu devine mai ieftin în comparație cu sortimentele similare, iar acest lucru nu le oferă clienților asiatici stimulente să crească achizițiile.

INFO RUSIA | Vapoare de trei ori mai scumpe, deficit de muncitori, livrări amânate la avioane, mii de autobuze și sute de tramvaie retrase

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here