VIDEO FOTO DOC | Punctele din Moscova în care au fost instalate sistemele de apărare aeriană. Defrișări sălbatice în arii protejate

Sursa fotografii: The Insider

Imediat după Anul Nou, au început defrișări în mai multe districte ale Moscovei. După cum a aflat The Insider, în zonele unde se execută tăierile se trece la amenajări dictate de nevoile Ministerului Apărării, în special pentru instalații de apărare aeriană. Sistemele de rachete antiaeriene S-400 au fost deja desfășurate în insula Losin și pe ogoarele experimentale ale Academiei Agricole Timiriazev. În districtul Peceatniki, au fost rase aproximativ 100 de hectare de pădure din zona protejată a Rezervației Muzeului Kolomenskoe. Locuitorii se tem că acum faimoasa Biserică a Înălțării Domnului, își poate pierde statutul de patrimoniu mondial UNESCO. Iar experții militari avertizează că amplasarea unor instalații militare în apropierea clădirilor înalte reprezintă o amenințare pentru rezidenți.

Echipament militar pe câmpurile experimentale ale Academiei Timiriazev

„Este pentru a proteja Moscova”, explică un membru al serviciului de patrulare, aruncând o privire spre câmpurile experimentale ale Academiei Agricole Timiriazev, din Moscova. Situl din districtul Timiriazevski, din nordul Moscovei, a fost primul din oraș în care au apărut sisteme de apărare aeriană. Vârfurile lansatoarelor sistemelor de rachete antiaeriene S-400 sunt clar vizibile dinspre strada Valaamskaia.

S-400 este un sistem de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune. Pe câmpurile experimentale, patru lansatoare sunt în poziție de lucru. Radarul multifuncțional 92H6E este și el desfășurat pe acest sit; el detectează și însoțește ținte aeriene. Mai întâi, a fost instalat pe un șasiu cu roți, iar la sfârșitul lunii februarie – pe un turn mobil, 40V6M, înalt de aproximativ 25 de metri. În centrul sitului se află radarul pentru toate altitudinile, 96L6E, conceput pentru a măsura coordonatele țintelor aerodinamice: avioane, elicoptere, UAV-uri și rachete. Între cele două turnuri sunt rezervoare de combustibil.

Dotarea terenurilor agronomice experimentale a început pe 31 decembrie. Pe atunci, nu au fost informații relevante despre asta pe niciunul dintre portalurile de stat, nu era niciun panou informativ, iar locuitorii raionului nu au primit răspunsuri la solicitări. Situl a fost gata în mai puțin de două săptămâni. Nu exista o pădure continuă pe locul câmpurilor experimentale, așa că solul a fost pur și simplu nivelat și asfaltat.

Situl cu echipamente este înconjurat de două garduri. Cel vechi a fost instalat în jurul câmpurilor experimentale, iar cel nou, solid, a fost amplasat direct în jurul unității militare. Există patru puncte de observare de-a lungul perimetrului. Deși polițiștii interzic fotografierea, nu fac un secret cu privire la ceea ce se întâmplă: „Din moment ce l-au pus, atunci este necesar. În situația actuală, lasă-i să le pună! Dacă e adevărat? Ei bine, cred că, dacă este necesar, le vor folosi.

Sursa: The Insider

Câmpurile experimentale ale Academiei Timiriazev sunt înconjurate de clădiri rezidențiale. Cel mai apropiat imobil, o clădire cu nouă etaje, 77k1, pe strada Bolșaia Akademiceskaia, se află la doar aproximativ 200 de metri. „Ies dimineața la bucătărie și primul lucru pe care-l fac e să verific ce se întâmplă pe câmpurile experimentale. Încerc să nu mă gândesc la rău”, spune unul dintre locuitorii unui imobil din vecinătate. Cu toate acestea, nu toți moscoviții rămân atât de calmi. „Întotdeauna visasem la amplasarea lângă casă a unei ținte potențiale pentru inamic!”, scrie, cu ironie, un utilizator de Telegram.

Apărare aeriană în rezervația Losnîi ostrov

Un alt loc pentru apărarea aeriană este pe teritoriul rezervației parcului Losnîi ostrov, din districtul Bogorodskoe, din nord-estul Moscovei. Locuitorii complexului rezidențial Losnîi Ostrov, de pe Pogonîi proezd, au fotografiat la sfârșitul lunii ianuarie sistemul de apărare antiaeriană S-400. Ferestrele laturii de nord a complexului rezidențial au vedere spre o unitate militară. Distanța de la punctul de apărare antiaeriană la clădirile rezidențiale înalte este de aproximativ 200 de metri. Acum, pe o parte a sitului, de-a lungul pârâului Bogorodski, locuitorii zonei își plimbă câinii sau își petrec timpul într-o zonă de recreere cu bănci și leagăne.

Sursa: The Insider

Canalele proguvernamentale de Telegram au spus că sunt false informațiile despre desfășurarea, în zonă, a sistemelor de apărare aeriană. Ele susțineau că S-400 este desfășurat doar în regiunea Moscovei, deoarece este periculos să ai astfel de arme în oraș. Potrivit versiunii lor, unitatea S-400 se află în poziția de depozitare, tipică pentru mișcare, și nu pentru lucru, iar aceasta este „o oprire intermediară pentru redistribuirea echipamentelor militare”. Cu toate acestea, în curând patru dintre cele nouă lansatoare au fost plasate pe verticală de luptă.

Și stațiile radar sunt în poziție de lucru. Pe situl respectiv, precum în cartierul Timiriazevski, este instalat un radar multifuncțional 92N6E. Este amplasat pe un turn mobil necesar activității într-o zonă împădurită. Au fost, totodată, desfășurate și alte elemente ale sistemului, în special un post de control de luptă, probabil 50K6A, conceput pentru a gestiona toate sistemele S-400 și a interacționa cu alte sisteme de apărare aeriană și posturi de comandă.

Sursa: The Insider

Instalarea S-400 a stârnit indignare în rândul ecologiștilor și al localnicilor, deoarece acest sit aparține unei arii naturale special protejate (ООПТ). Legislația de mediu permite defrișarea doar în anumite cazuri, în special, pentru nevoile ariei protejate propriu-zise. Din 2022, este posibilă plasarea unei infrastructuri prioritare, cum ar fi conductele petroliere și instalațiile energetice, dar numai după o anchetă de mediu. Activiștii au trimis întrebări la primărie, prefecturi, au făcut apel la deputații municipali. Reprezentanții Parcului Național „Losnîi Ostrov” au răspuns astfel uneia dintre solicitări: „Lucrările specificate în contestație sunt efectuate pentru a asigura securitatea națională și apărarea Federației Ruse”.

Sursa: The Insider

Catastrofă militaro-ecologică la Kurianovo

Cele mai mari pagube aduse mediului, precum și cele mai active discuții, au fost cauzate de construcția în microdistrictul Kurianovo (parte a districtului Peceatniki) din sud-estul Moscovei. Acolo, pentru nevoile militarilor, în cel mai strict secret, o imensă zonă de pădure a fost distrusă pe malul stâng al râului Moscova, chiar vizavi de moșia Kolomenskoe.

„Suntem în stare de șoc. Și nu veți face nimic. Constructorilor li s-a dat o lună pentru a aduce totul la asfalt. Aici va fi apărare aeriană”, i-a spus departamentul de poliție Peceatniki localnicei Elena (numele a schimbat). Ea a vrut să cheme un detașament pentru a opri tăierea copacilor de pe malul râului Moscova, dar ca răspuns a fost sfătuită să nu se amestece. „Înțelegeți unde se iau astfel de decizii?”, i-a dat de înțeles polițistul.

Prin „astfel de decizii” se înțelegea distrugerea unei centuri forestiere cu o suprafață de aproximativ 100 de hectare între râu și gardul unităților de tratare Kuruanovsk. Lungimea fâșiei de pădure a fost mai mare de 2 km.

Sursa: The Insider

Distrugerea pădurii a început pe 25 ianuarie. Lucrările au continuat zi și noapte, cu o viteză incredibilă: într-o săptămână s-a tăiat, în altă săptămână copacii tăiați au fost transformați în rumeguș cu ajutorul unor tocătoare. Precum polițiștii, muncitorii au confirmat că doborârea lor are scop defensiv.

„Vor fi 10 terenuri care vor ocupa 55 de hectare. Cel puțin unul dintre ele va găzdui apărarea antiaeriană”, spune Vadim (nu este numele său real), un angajat al GBU Avtomobilnîe doroghi. Potrivit acestuia, fiecare secție are propria brigadă. Avtodor pregătește pur și simplu siturile, primul fiind planificat să fie predat Ministerului Apărării pe 21 februarie, iar armata le echipează, explică Vadim.

După cum a aflat The Insider, amplasamentul pentru nevoile Ministerului Apărării va ocupa 5 hectare și va fi amplasat în partea de sud a fostei centuri forestiere. Restul teritoriului, judecând după schițele angajaților, va fi ocupat de „locuri de producție” pentru companii precum Gormost, Moslift, OEK, Mosvodostok, Avtodor YuVAO, Moskollektor și altele.

Sursa: The Insider

Teritoriul principal al fostei păduri este asfaltat, ceea ce înseamnă că nu se vor putea ridica clădiri acolo – doar clădiri uşoare sau parcări. Cu toate astea, lucrătorii susțin că unele zone din partea centrală vor ajunge și la armată, deși acest lucru nu este indicat pe diagramă. Dar totul este temporar, nu-ți face griji! – spune angajatul „Avtodor”. „Când se va termina operațiunea militară specială, toată lumea va pleca și pădurea va fi replantată!”

În mod paradoxal, cea mai misterioasă construcție din Moscova se realizează probabil în cel mai vizibil loc – chiar în fața punctului de observație din Kolomenskoe, unde este instalat un telescop pentru turiști. Clădirea este, practic, nepăzită. Gardul și panoul informativ sunt amplasate doar pe un singur loc, în partea de sud. Mulți locuitori încă nu cred în amplasarea unei instalații militare, considerând că e o construcție „complex rezidențial”, „uzină” sau „metrou”.

În același timp, organele și departamentele statului păstrează tăcerea. Moscoviții au trimis sute de scrisori în care au cerut să li se spună care e motivul tăierii unei suprafețe atât de uriașe de pădure, dar nu au primit niciun răspuns oficial pe fond. Solicitările sunt trimise „pe orbită” – așa-i spun rezidenții procesului în care departamentele pasează scrisorile de la unul la altul, nedorind să răspundă la întrebări. Svetlana T. a reușit să obțină măcar câteva comentarii. Ea a trimis o scrisoare primăriei, în care descrie încălcările și cere să se clarifice natura lucrării. Răspunsul a venit de la prefectura YUVAO, okrug-ul administrattov de sud-est al Moscovei: „În prezent se desfășoară activitățile planificate, utilajele de construcții funcționează. Recoltarea copacilor tăiați se efectuează conform programului”.

Sursa: The Insider

Încercând să afle motivul distrugerii pădurii, moscoviții s-au adresat deputatei din Duma de Stat, Svetlana Razvorotneva, pe pagina sa de VKontakte. Aceasta a declarat că acolo nu există nicio pădure primară. Razvorotneva a precizat, de asemenea, că era la curent cu construcția, dar că nu putea vorbi despre scopurile ei din cauza „vremurilor speciale”.

Sursa: The Insider

Potrivit unei surse The Insider din Comitetul de Investigație, „există posibilitatea ca o facilitate de apărare să fie amplasată pe acest teritoriu”. Sursa nu a precizat însă dacă e vorba de amplasarea unui S-400.

Activiștii și ecologistii bănuiesc că autoritățile de la Moscova au decis să dezvolte teritoriul în scopuri proprii, ascunzându-se în spatele ordinului Ministerului Apărării de a pregăti infrastructura pentru apărarea aeriană. „Biriukov, după ce a luat un hectar pentru dezvoltare pentru Ministerul Apărării, a adăugat alte 99 de hectare pentru nevoile sale și pentru ca tăți să tacă a lansat acest ordin foarte secret”, scrie Andrei Dvornikov, istoric al locului, pe blogul «Забытые моряки».

Moscoviții au fost îngroziți și de barbaria cu care constructorii au nivelat șantierele. „Acum există o situație groaznică acolo, au fost aduse resturi de construcții din toată Moscova, cu ajutorul lor, au nivelat gropile, au umplut râpele și au pus asfalt deasupra”. Acest lucru este confirmat de muncitori. Potrivit acestora, aici se aduce ce a rămas de la clădirile cu cinci etaje din programul de renovare. Printre gunoaie se află petice de tapet, uneori tencuială, cabluri și fragmente mari de ziduri.

Sursa: The Insider

Kolomenskoe fără UNESCO

„Iată, nici măcar nu poți tunde iarba așa!” – istoricul local, Andrei Dvornikov, este indignat. El explică că terenul transformat în asfalt este considerat protejat din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aparține zonei de protecție a apei a râului Moscova, care se află la 200 de metri de cursul de apă. Codul Apelor al Federației Ruse interzice organizarea gropilor de gunoi și depozitarea deșeurilor, depozitarea substanțelor explozive și, în consecință, a muniției, construirea de depozite cu substanțe combustibile și puncte de reparare a vehiculelor. În general, e vorba de orice ar putea polua un râu. În al doilea rând, teritoriul este parțial inclus în zona de protecție sanitară a unităților de tratare Kurianovsk. În al treilea rând, acesta este complexul natural nr. 127, însă nu are statutul de zonă protejată. Dar cel mai important lucru este zona de securitate nr. 350 a sitului de patrimoniu cultural de importanță federală „Ansamblul moșiei Kolomenskoe, secolele XVI-XVII”. Pădurea tăiată, împreună cu complexul hidroelectric Perervinski și Mănăstirea Nikolo-Perervinski, au format un complex cu o singură specie, mediul peisagistic istoric al moșiei Kolomenskoe, în special cel mai faimos element al său, Biserica Înălțării Domnului.

Sursa: The Insider

Ca și monumentul în sine, mediul său înconurător este protejat. Legea privind obiectele de patrimoniu cultural restricționează activitatea economică și interzice ridicarea unor astfel de construcții în limitele zonelor protejate pentru a păstra obiectul de patrimoniu cultural în mediul său peisagistic istoric. Necesitatea păstrării „condițiilor de percepție… ale moșiei Kolomenskoe” – se menționată și în Decretul Guvernului Moscovei nr. 772-PP din 2012.

Orice lucrare în acest domeniu necesită aprobarea Ministerului Culturii al Federației Ruse. Dar ministerul federal a trimis solicitările moscoviților către Departamentul pentru Patrimoniul Cultural din Moscova. Care, la rândul său, le-a redirecționat către Departamentul de Resurse Naturale din Moscova. De acolo, contestațiile au fost trimise către Departamentul Interregional Rosprirodnadzor pentru Moscova și Regiunea Kaluga, iar acestea le-au trimis Comitetului de Stat de Supraveghere a Construcțiilor. Acesta (Mosgosstroinadzor) a răspuns că nu au fost emise autorizații pentru nicio construcție.

Sursa: The Insider

În 1994, UNESCO a listat Biserica Înălțarea Domnului ca sit al Patrimoniului Mondial, „o capodoperă a arhitecturii mondiale, care reflectă importanța relației dintre valorile umane… și dezvoltarea arhitecturii sau tehnologiei, a artei monumentale, a urbanismului sau amenajarea peisajului”. Moscoviții se tem că, după o schimbare atât de radicală a peisajului, monumentul își poate pierde statutul de patrimoniu mondial UNESCO.

UNESCO nu a comentat în niciun fel evenimentele din jurul Kolomenskoe. Dar există deja un precedent similar în 2012, când Comitetul Patrimoniului Mondial al organizației mondiale a luat în considerare posibilitatea excluderii Kremlinului din Moscova de pe lista de obiective. Apoi, autoritățile orașului au început lucrările de construcție fără coordonare cu UNESCO: reconstrucția celei de-a 14-a clădiri, construcția unei clădiri tehnice în grădina Tainițki și două pavilioane pe părțile laterale ale Turnului Kutafia.

Sursa: The Insider

„Deodată, cineva a luat și a zdrobit această lucrare a multor generații și a venit cu ideea de a construi ceva aici, pentru care cu siguranță vom fi dați afară din UNESCO și, poate, vom fi numiți noul ISIS, scuipând pe ea moștenire națională”, sugerează Andrei Dvornikov.

Amplasarea unor instalații militare pe teritoriul monumentelor de patrimoniu cultural este, în principiu, inacceptabilă. Acest lucru este afirmat de Protocolul al doilea al Convenției de la Haga pentru protecția proprietății culturale în caz de conflict armat: „Orice persoană comite o infracțiune dacă […] folosește bunuri culturale sub protecție sporită sau locuri imediat adiacente în sprijinul ostilităților”.

„Construirea a 100 de hectare de instalații militare în acest loc ar putea duce la faptul că acest loc va fi lovit și moștenirea noastră națională va avea de suferit”, spune Dvornikov. „Biserica Înălțării nu poate fi expus unui asemenea pericol. Aceasta este bijuteria noastră”.

Distrugerea laricelor din parcul forestier Izmailovski

Un alt sit, probabil pentru instalarea unui sistem de apărare aeriană, a apărut în parcul forestier Izmailovski. La începutul lunii ianuarie, a demarat tăierea unei porțiuni din pădure la intrarea în parc, din partea aleii principale, la doar 500 de metri de stația de metrou Izmailovskaia. Precum în alte cazuri, lucrarea a fost efectuată de către cei de la utilitățile publice. Nu au fost furnizate informații oficiale.

Sursa: The Insider

Potrivit moscoviților care au urmărit procesul, zeci de laricși de peste 50 de ani au fost tăiați. Copacii au fost distruși în apropierea locului unde se afla pepiniera „Kedrovaia tropa”. Doborârea a început atât de neașteptat încât personalul de la pepinieră a trebuit să salveze sute de puieți tineri literalmente într-o jumătate de zi și să caute un loc unde să îi mute.

Aproximativ o sută de muncitori au fost aduși pe șantierul din Izmailovo. Situl era păzit de poliție și Garda Națională. În scurt timp, locul de tăiere a fost asflatat. Echipamentul militar nu fusese încă livrat până la momentul redactării acestui articol.

Apărare aeriană pe o groapă de gunoi din Noua Moscova

În Noua Moscova, apărarea aeriană a fost plasată la cea mai mare (din 2013) groapă de gunoi din Europa – terenul de antrenament Salarievo. Deșeurile au fost aduse acolo încă din anii 1960. La momentul închiderii gropii de gunoi, în 2007, acolo erau depozitate 15 milioane de tone de gunoi. Doi ani mai târziu, a fost amenajată, acoperită cu o pânză specială și acoperită cu pământ. Și în 2017, Departamentul pentru Dezvoltarea Noilor Teritorii a promis că va construi o pârtie de schi pe locul gropii de gunoi.

Sursa: The Insider

Priveliștea asupra echipamentului se deschide din partea laterală a stației de metrou Salarievo, precum și pentru vizitatorii centrului comercial Salaris și rezidenții complexului rezidențial Salarievo-Park. La rampa de gunoi a fost instalat un radar mobil de recunoaștere și desemnare a țintei, P-18-2 Prima. „Prima” funcționează în raza contorului și este conceput pentru a detecta, urmări, măsura coordonatele și determina naționalitatea obiectelor aeriene de diferite clase și tipuri, potrivit site-ului Rosoboronexport.

Prezența „Prima” înseamnă că împreună cu acesta sunt utilizate și sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă sau medie, precum Buk sau Tor, explică expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko. Potrivit armatei ruse, aceasta este una dintre cele mai recente variante interne care poate detecta obiecte create cu ajutorul tehnologiei stealth (invizibile sau greu de observat). Cu toate acestea, până acum nu există o confirmare practică a acestor informații, explică expertul.

Sursa: The Insider

Un alt expert, care a cerut să rămână anonim, susține că pentru ținte mici, precum UAV-urile, „Prima” este ineficientă:

„Site-ul web Rosoboronexport spune că Prima funcționează în domeniul contor al undelor radio, ceea ce înseamnă că nu poate avea rezoluție mare. Cu alte cuvinte, Prima va vedea două obiecte zburând la o distanță de 20 m unul de celălalt ca unul singur.
Pe canalele regionale Telegram, moscoviții sugerează în glumă că echipamentele grele ar putea cădea în groapa de gunoi odată cu apariția căldurii, iar lovirea unei potențiale ținte pe un astfel de depozit uriaș va provoca o „bombă foarte murdară”.

Cu toate acestea, nu sunt multe discuții pe rețelele de socializare. Moscoviții se tem să scrie și să posteze din nou online instalații militare. Iar cuvântul „apărare aeriană” (ПВО) este înlocuit cu „ceea ce nu poate fi numit”, „acesta este cel mai mult” și „echipament verde”. Administratorii de grupuri și chat-uri șterg fotografiile instalațiilor militare și, uneori, mesajele, de teama persecuției sub articole despre „știri false”.

Panțîr-S1 în centrul Moscovei

Dacă sistemul de apărare aeriană S-400 a apărut în zonele-dormitor ale Moscovei, atunci în centru au fost instalate mai multe sisteme de apărare aeriană Panțîr-S1. Acestea sunt sisteme cu rază medie de acțiune, care pot fi folosite pentru a proteja „armate de dimensiuni mici, inclusiv instalațiile și zonele mobile și administrativ-industriale de avioane, elicoptere, rachete de croazieră și arme de precizie”.

Un Panțîr a apărut pe clădirea Ministerului Apărării pe terasamentul Frunzenskaia. A fost observat prima dată pe 25 decembrie, iar pe 19 ianuarie mai multe canale Telegram au postat imediat o fotografie a complexului. Autorul contului „Boennono osvedomitelia” a remarcat că astfel de măsuri de desfășurare a sistemelor de apărare aeriană în capitală „nu ar avea loc doar așa, cel mai probabil armata se teme de o posibilă lovitură”.

Sursa: The Insider

Tot în ianuarie, moscoviții au văzut cum, în apropierea stației de metrou Taganskaia, un sistem de rachete de apărare antiaeriană similar cu Panțîr-S1 a fost ridicat pe acoperișul unei clădiri de pe Teterinski 8. Încă două complexe au fost observate pe Petrovka 38A, lângă Direcția Principală a Ministerului Afacerilor Interne din Moscova, și pe clădirea unei tipografii, lângă stația de metrou 1905 și cu o zi înainte de concertul-miting „Glorie apărătorilor Patriei”, de pe Lujniki, „Panțîr-C1” a fost văzut pe Colinele Vorobiev.

Nu este suficientă apărar aeriană pentru a proteja întreaga Moscovă

Ministerul Apărării nu a comentat încă desfășurarea sistemelor de apărare aeriană în oraș, în ciuda faptului că Rusia, reprezentată de Reprezentantul permanent al ONU pe lângă ONU, Vasili Nebenzia, a criticat în repetate rânduri amplasarea sistemelor militare de apărare aeriană ucrainene în apropierea zonelor rezidențiale, care, potrivit părții ruse, provoacă „lovirea de obiective pașnice”.

Amplasarea sistemelor de apărare aeriană în oraș nu este într-adevăr recomandată dacă țara nu se află sub lege marțială. Acest lucru creează riscuri care nu sunt justificate în timp de pace, a declarat Alexander Kovalenko, pentru The Insider:

  • „Dacă Rusia nu a introdus oficial legea marțială, atunci desfășurarea acestor ЗРК și ЗРПК în centrul orașului și mai ales în centru, reprezintă o încălcare a normelor de siguranță. Sunt posibile lansări necontrolate și alte situații de urgență de diferite tipuri. Aceste sisteme sunt periculoase pentru populație și ar trebui să fie amplasate în afara limitelor orașului”.

Instalarea de complexe este permisă dacă în țară a fost declarată legea marțială. În acest caz, se aplică alte reguli, sistemele de apărare aeriană pot fi amplasate în interiorul orașului pentru a crește eficiența apărării aeriene și pentru a proteja împotriva unei amenințări reale din aer.

În crearea eșaloanelor de apărare aeriană, armata rusă se concentrează pe protejarea centrului, crede Kovalenko. În același timp, expertul notează că direcția sud-vest rămâne neacoperită, deși acolo, potrivit Kremlinului, se află un potențial inamic:

  • „Un obiect de dimensiuni mici care va zbura, să zicem, dinspre sud, este invizibil pentru sistemul de apărare aeriană S-400, iar acest obiect poate distruge sistemul S-400. În timp ce Panțîir S-1, care ar trebui să acopere acest S-400, se află acum la o distanță la care nu îl va putea proteja în niciun fel”.

Poate că mai târziu vor apărea sisteme Panțîr suplimentare. În același timp, o astfel de aranjare ciudată a eșaloanelor poate fi cauzată de lipsa sistemelor de apărare aeriană în Rusia. Potrivit lui Kovalenko, au fost produse un total de 132 de unități ale sistemului de apărare aeriană Tor-M2 și 116 unități ale sistemului de rachete de apărare aeriană Panțîr-S1. În timpul războiului din Ucraina, Moscova a pierdut 14 Thor și 12 Panțîr. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pierderile sunt și mai mari – 30, respectiv 33 de unități.

„Și acum, când vine vorba de protejarea Moscovei, ei sunt nevoiți să aleagă: fie să creeze un inel exterior de protecție pentru complexele cu rază lungă, dar să riște centrul, fie să mărească protecția centrului capitalei, lăsând sistemele S-400 cu scuturi umane”, conchide Kovalenko.

INFO RUSIA | Premieră pentru yuan / Buriații, carne de tun / Avocat onest în Kuban? Periculos / „Dinții de dragon” au tocat banii / Scandal cu Auchan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here