INFO RUSIA | Premieră pentru yuan / Buriații, carne de tun / Avocat onest în Kuban? Periculos / „Dinții de dragon” au tocat banii / Scandal cu Auchan

Sursa: «Настоящий Гладков» / https://t.me/vvgladkov/
  • Rezultatele pe februarie indică faptul că, pentru prima dată în Rusia, cea mai populară monedă de schimb tranzacționată cu livrare „mâine” a devenit yuanul, scrie Kommersant. Volumul tranzacțiilor cu moneda chineză a trecut de 1,48 trilioane de ruble, depășind volumul pentru dolar (1,42 trilioane de ruble). Ponderea yuanului în cifra de afaceri totală a pieței spot s-a apropiat de 40%. Kommersant notează că acest lucru este facilitat de creșterea comerțului cu China și de tranziția la ruble și yuani, precum și de o creștere a ofertei de monedă chineză din partea Ministerul Finanțelor, în cadrul normelor bugetare.

  • După recensământul din 2010, în Rusia trăiesc 461.000 de buriați. Totuși, ei sunt în minoritate chiar și pe teritoriul Buriației, reprezentând aproximativ 30% din populația locală sau, în cifre absolute, 286.000 de persoane. Potrivit fundației Buriația Liberă, citată de Novaia Gazeta.Europa, pentru războiul din Ucraina au fost mobilizați cel puțin 10.000 de buriați din republică. Adică: până la 4% din totalul mobilizat la nivel de Federația Rusă. Regiunea se află pe locul patru în ceea ce privește decesele în rândul mobilizașilor, calculat la 100.000 de locuitori. Astfel, toate aceste variabile fac din fiecare buriat un responsabil personal pentru conservarea grupului etnic.Războiul generează însă alte dinamici. Pe lângă etnicii buriați care au plecat pe front, mai sunt și cei în jur de 10.000 care au plecat din republică, după decretarea „mobilizării parțiale”. Ei reprezintă jumătate din numărul total de cetățeni ai Republicii Buriația care au trecut granița din acest motiv. Majoritatea au plecat în Mongolia vecină – sunt trei ore de mers cu mașina de la Ulan-Ude. Ulterior, din capitala mongolă, Ulan Bator, unii s-au mutat în SUA, Coreea de Sud, UE, Israel, țări din Asia de Sud-Est.

  • În Rusia, este periculos să fi principial și independent, dar să fii astfel în Kuban este de două ori periculos, scrie Novaia Gazeta.Europa, care se apleacă asupra lui Mihail Beniaș, un avocat care a ales să fie astfel. Kuban nu este doar o regiune rusă, ci un stat separat, cu propriul său set unic de reguli, legi și cutume. Categoric, Mihail Beniaș nu s-a încadrat în aceste concepte, fiind de multă vreme un oponent al forțelor de securitate din Teritoriul Krasnodar: îi apără pe activiștii politici, scrie nenumărate plângeri, mediatizează acțiunile ilegale ale instanței, poliției și procurorilor, trece prin toate instanțele judiciare… Pe scurt, Beniaș ajută aparatul de securitate din Kuban să-și păstreze tonusul. Iar drept răspuns, acestea îl tratează cu atenție: îi fac percheziții, îi deschid dosare penale, îl plasează în centre de detenție temporară. Din punctul de vedere al forțelor opresive, Beniaș „a încurcat malurile”. Din punctul de vedere al oamenilor care trăiesc în realități mai civilizate, Beniaș este un avocat obișnuit, unul care pur și simplu profesează în conformitate cu legea.

  • Ministrul Construcțiilor din regiunea Belgorod, Oksana Kozlitina, a declarat, pe 27 februarie, că regiunea a cheltuit aproape 10 miliarde de ruble pentru construirea de fortificații la granița cu Ucraina – tranșee, așa-zișii dinți de dragon. Jurnaliştii de la publicația locală „Fonar”, citați de 7×7, au calculat că suma este de două ori mai mare decât cea necesară amenajării a două centre rapide de boli infecțioase, făcute din prefabricate. Analiștii militari intervievați subliniază faptul că fortificația în sine nu este eficientă, ea impune și dublarea ei cu militari ruși postați în zonă, dar granița cu Ucraina este una prea lungă. Totodată, experții susțin că o astfel de linie defensivă nu-și are rostul și pe motiv că, în eventualitatea unei contraofensive ucrainene, e de așteptat ca înainte de toate să fie „curățat” locul cu artilerie și abia apoi să vină atacul frontal. Apoi, cu trupelor ruse alungate din zonă, obstacolele de beton și metal pot fi îndepărtate și astfel create breșe de trecere.

  • La scurt timp după publicarea primei părți a investigației privind livrările către armata rusă, conducerea Auchan a răspuns negând ferm implicarea sa, precum și faptul că magazinele Auchan regionale,din Rusia, i-ar fi ajutat pe voluntari să strângă ajutoare pentru cei mobilizați. În acest context, The Insider prezintă noi dovezi (documente, fotografii, videoclipuri) din care rezultă nu numai faptul că Auchan știa perfect unde erau livrate mărfurile, ci și că participase la camuflarea livrărilor către Ministerul Apărării sub forma unor operațiuni comerciale obișnuite cu companii private.

INFO RUSIA | Blestemul Putin, pentru tătari / „Acul” Prigojin / Bestiile Wagner. Un caz / An negru, auto / Război, nu donații

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here