VIDEO | Funeraliile prinţului Philip: Britanicii i-au adus un ultim omagiu, la castelul Windsor sau la pub-ul ”Duke of Edinburgh”

Cu flori depuse la intrarea castelului Windsor, sau la palatul Buckingham, sau închinând o halbă de bere în memoria sa la pub-ul „Duke of Edinburgh”, britanici i-au adus sâmbătă un ultim omagiu prinţului Philip, relatează AFP, citată de Agerpres.Într-o localitate din apropierea reşedinţei regale unde s-a stins din viaţă şi a fost înhumat prinţul Philip, pub-ul „Duke of Edinburgh” a pus la intrare un afiş cu inscripţia „RIP Prince Philip” şi a deschis televizoarele, astfel încât clienţii să poată urmării în direct funeraliile.

Foto: (c) Peter Nicholls/REUTERS

Jeffrey Role, în vârstă de 70 ani, este fericit că după relaxarea restricţiilor şi deschiderea localurilor să poată bea în sfârşit o halbă de bere, dar şi întristat pentru moartea prinţului Philip: „Închinăm un pahar în memoria sa”, spune el.

În curând, sub umbrelele din „beer garden” nu se mai aude decât cântecul păsărelelor, este minutul de reculegere pe care întreaga ţară l-a păstrat în memoria prinţului consort. La 14:00 ora locală, fiecare client s-a recules în tăcere, chiar şi la masa unor tineri, destul de critici faţă de prinţul Philip.

Britanicii au fost rugaţi să nu vină la castel, unde prinţul Philip a locuit şi a trăit ultimele sale zile alături de regină, înainte de moartea sa pe 9 aprilie, la 99 de ani.

Însă au fost numeroşi cei care nu au respectat îndemnurile şi au venit cu buchete de flori, mai ales localnicii din Windsor.

„Un om extraordinar ne părăseşte, întreaga ţară este tristă”, a declarat Maggy Kaplar, 45 de ani, care mărturiseşte că pentru cei din Windsor tristeţea este şi mai mare deoarece „spunem adio unui vecin al nostru”.

Numeroase magazine au afişat în vitrine portrete ale prinţului Philip, însoţite de apelul de a respecta momentul de reculegere înainte de începerea funeraliilor.

Pentru Ieuan Jones, 37 ani şi venit special din Cardiff, prinţul Philip a fost „un bărbat adevărat, un erou”. Este incredibil ca din cauza pandemiei să nu îi putem oferi funeralii de stat acestui om excepţional care ne-a părăsit, a spus el întristat.

Pentru Stewart Duncan, în vârstă de 22 de ani, venit la palatul Buckingham pentru a-i aduce un ultim omagiu prinţului Philip, sâmbătă a fost o zi tristă după un an teribil, în care ţara a plâns moartea a 127.000 de persoane din cauza coronavirusului.

„Ne dăm seama de importanţa de a putea fi aici, unii cu alţii, în aceste vremuri atât de dificile”, a mărturisit el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here