VIDEO | Gardienii Revoluţiei din Iran au confiscat o navă de containere israeliană în apropiere de Strâmtoarea Ormuz. Trupele paramilitare au descins în rapel dintr-un elicopter

Sursa foto: unn.ua

Comandouri din Garda Revoluţionară iraniană, trupele paramilitare de elită ale regimului de la Teheran, au coborât sâmbătă în rapel dintr-un elicopter pe o navă de containere afiliată Israelului, în apropierea Strâmtorii Ormuz, şi au capturat nava, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri între cele două ţări între care tensiunile sunt la cote maxime, relatează Associated Press, citată de News.ro.

O înregistrare video văzută de AP pare să arate un atac asupra unui vas în apropierea Strâmtorii Ormuz pe care un oficial din domeniul apărării din Orientul Mijlociu susţine că Iranul l-a efectuat sâmbătă. Videoclipul pare să arate un elicopter care zboară deasupra vasului, în timp ce comandourile coboară rapid spre navă.

Orientul Mijlociu s-a pregătit pentru o potenţială ripostă iraniană în urma unui presupus atac israelian, la începutul acestei luni, asupra unei clădiri consulare iraniene din Siria, în urma căruia au murit 12 persoane, inclusiv un general de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare care a comandat cândva forţa sa expediţionară Quds.

Războiul israelian mai amplu împotriva Hamas, în Fâşia Gaza, durează de-acum deja de 6 luni şi inflamează tensiuni vechi de zeci de ani în întreaga regiune.

Agenţia iraniană de stat IRNA a declarat că o unitate de forţe speciale a marinei Gărzilor Revoluţionare a efectuat atacul asupra navei, pe care alte media din ţară au identificat-o ca fiind MSC Aries, o navă de containere sub pavilion portughez asociată cu Zodiac Maritime, cu sediul la Londra.

Zodiac Maritime face parte din grupul Zodiac al miliardarului israelian Eyal Ofer. Zodiac a refuzat să comenteze.

În înregistrarea video văzută de AP, un membru al echipajului de pe navă poate fi auzit spunând: „Nu ieşiţi”. El le spune apoi colegilor săi să meargă pe puntea de comandă a navei, în timp ce mai multe comandouri coboară pe punte.

Înregistrarea video corespunde cu detaliile cunoscute despre MSC Aries. Elicopterul folosit părea, de asemenea, să fie un elicopter Mil Mi-17 din epoca sovietică, pe care atât Gărzile Revoluţionare, cât şi rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, l-au folosit în trecut pentru a efectua raiduri de tip comando asupra navelor.

Operaţiunile comerciale maritime ale armatei britanice din Regatul Unit au descris nava ca fiind „confiscată de autorităţile regionale” în Golful Oman, în largul oraşului-port Fujairah din Emiratele Arabe Unite, fără a da detalii.

MSC Aries fusese localizată ultima dată vineri, în largul Dubaiului, îndreptându-se spre Strâmtoarea Ormuz. Nava îşi dezactivase datele de urmărire, lucru obişnuit pentru navele afiliate Israelului care se deplasează în regiune.

Din 2019, Iranul s-a angajat într-o serie de operaţiuni de sechestrări de nave şi i-au fost atribuite atacuri asupra navelor, pe fondul tensiunilor continue cu Occidentul din cauza programului său nuclear care avansează rapid.

Golful Oman se află în apropierea Strâmtorii Ormuz, gura îngustă a Golfului Persic prin care trece o cincime din petrolul comercializat la nivel mondial. Fujairah, pe coasta estică a Emiratelor Arabe Unite, este un port principal din regiune pentru navele care preiau noi încărcături de petrol, iau provizii sau schimbă echipajul.

VIDEO | Hezbollah anunţă că a lansat zeci de rachete Katiuşa asupra unor poziţii ale artileriei israeliene. SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here