Insulele grecești Lesbos, Chios și Samos continuă miercuri greva generală pentru a protesta împotriva construcției de noi tabere pentru migranți, scrie AFP.

Pentru a doua zi consecutiv, manifestanții din Lesbos s-au confruntat cu forțele de intervenție ale poliției în apropiere de localitatea Mantamados, în apropierea locului unde ar urma să fie construită o tabără de 7.000 de persoane.

Mici grupuri de oameni au aruncat cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade cu efect acustic și luminos (GAL).

” Suntem în vreme de război. (Poliția) are armele, noi avem inimile și sufletele noastre”, a afirmat un preot local, părintele Stratis.

Guvernoratul local a făcut apel la o grevă de 24 de ore, respingând proiectele guvernului de a construi tabere noi pentru a înlocui adăposturile actuale suprapopulate și în care solicitanții de azil trăiesc în condiții dure.

Peste 38.000 de migranți se află în taberele din insulele Lesbos, Samos, Chios, Leros și Kos, oficial prevăzute pentru a găzdui 6.200 persoane.

Locuitorii insulelor se plâng de mult timp de probleme de insecuritate și sănătate publică care ar fi provocate, spun ei, de migranți, și se opun construcției de noi tabere.

„Ne luptăm de asemenea și pentru cei care vor să plece într-un loc mai bun. Vrem să plece”, a declarat părintele Stratis. „Vom accepta refugiații de război, dar criminalii trebuie să plece înapoi”.

Guvernul conservator, ajuns la putere în iulie, a anunțat că taberele din Lesbos, Samos și Chios vor fi închise în acest an pentru a fi înlocuite cu unele noi, mai mici, și care ar urma să fie funcționale la mijlocul anului 2020.

După săptămâni de negocieri fără succes cu autoritățile locale, guvernul a trimis luni, cu vapoarele, ingineri de șantier și polițiști, provocând indignarea localnicilor.

Partidele de opoziție au denunțat o decizie antidemocratică iar oficialii locali o tentativă „barbară” de a „transforma forțat Lesbos și Chios în închisori”.

Statul a enervat deja insularii în februarie când a anunțat că o serie de terenuri ar putea fi rechiziționate pentru o perioadă de trei ani pentru construcția noilor tabere.

„Există o limită a răbdării noastre. Rechiziționează terenuri și aduc forțele speciale ale poliției, folosesc gaze lacrimogene împotriva oamenilor. Suntem în război?”, spune Stratos Paspalas, un măcelar la pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here