VIDEO Incendiu de proporții la o fabrică de chimicale din Franța. Alertă în 12 comune

Foto: Captură video

Locuitorii a 12 comune, inclusiv Rouen, sunt îndemnaţi să rămână acasă, din cauza unui incendiu aflat în curs într-o uzină Lubrizol – clasată Seveso de nivel înalt -, care nu s-a soldat cu victime, a anunţat prefectul din Normandie, relatează News.ro, care citează AFP.

Instituţiile şcolare urmează să rămână închise, iar o „spectaculoasă coloană de fum domină întreaga aglomeraţie”, a adăugat Pierre-André Durand, care a evocat mai întâi 11 comune, după care a fost adăugată a douăsprezecea.

Salvatorii au fost alertaţi către ora locală 02.40 (03.40, ora României), potrivit prefectului.

Această coloană de fum „negru”, legat de prezenţa unor „hidrocarburi”, este „neapărat anxiogenă”, însă „primele analize nu au scos la iveală o toxicitate acută în principalele molecule, pe care le urmărim, ceea ce este mai liniştitor”, a adăugat el într-o conferinţă de presă audio.

„Nu avem vreun element care să ne permită săne gândim că există un risc legat de fum”, a declarat la RTL ministrul de Interne Christophe Castaner.

Un perimetru de 500 de metri pătraţi în jurul instalaţiei a fost evacuat, a continuat prefectul, fără să poată să precizeze câte persoane au fost vizate de aceastămăsură.

„Incendiul nu este controlat. Dispozitivul se consolidează, 200 de oameni şi peste 60 de vehicule sunt mobilizate. Aştept întăriri naţionale”, a precuzat, către oral locală 7.30 (8.30, ora României) un reprezentant al pompierilor.

Locuitori au auzit zgomote de explozie în noaptea de miercuri spre joi, însă era vorba despre butoaie de ulei care au explodat, potrivit prefecturii.

Planul special de intervenţie a fost declanşat.

Uzina Lubrizol produce în principal aditivi pentru ulei, potrivit prefectului.

Potrivit unui corespondent aflat la faţa locului, se simţea un miros acru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here