VIDEO | Militarii ucraineni în acțiune. Cum sunt vânați colaboraționiștii armatei ruse și ce se întâmplă cu ei

După declanșarea invaziei ruse, Codul Penal al Ucrainei a introdus tragerea la răspundere pentru colaboraționism, notează Meduza, care arată în acest context că negarea agresiunii împotriva Ucrainei, cooperarea cu agresorul sau cu „autoritățile” create de acesta, precum și difuzarea propagandei ruse se pedepsesc cu închisoare de până la 15 ani și chiar închisoare pe viață, dacă o astfel de cooperare a dus la consecințe grave.

Activiștii pentru drepturile omului susțin că legile Ucrainei permit detenția pentru până la 30 de zile fără o decizie judecătorească și, în tot acest timp, deținuților s-ar putea să nu li se permită avocați și să nu-și informeze rudele despre locul în care se află. „Oamenii pur și simplu dispar și este imposibil să-i contactezi timp de 30 de zile”, a declarat, pentru AP, Volodimir Yavorski de la organizația Centrul pentru Libertăți Civile.

În unele cazuri, detențiile sub suspiciunea de colaboraționism pot fi privite ca un atac la adresa libertății de opinie, notează agenția, iar autoritățile ucrainene înțeleg acest lucru, precum și faptul că propaganda rusă poate interpreta lupta împotriva colaboratorilor drept „persecutare a vorbitorilor de limbă rusă”. Dar în timp de război, subliniază ei, libertatea de exprimare este doar unul dintre multele principii de luat în considerare. „Dezbaterea despre echilibrul dintre securitatea națională și libertatea de exprimare este nesfârșită”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, pentru AP.

În decurs de o lună și jumătate, în baza legii privind colaboraționismul au fost reținute, numai în regiunea Harkov, aproximativ 400 de persoane.

BBC | Experiența terifiantă a unui tată ucrainean într-o închisoare rusească. A fost adus acasă fără degetele de la picioare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here