VIDEO | Ministrul Ligia Deca prezintă legile educaţiei. Care sunt principalele prevederi

Sursa: Facebook

Ministrul Educaţiei Ligia Deca prezintă luni, într-o conferinţă de presă, proiectele legilor educaţiei, despre care afirmă că au beneficiat de un amplu proces de consolidare, având sprijinul politic al coaliţiei, anunță News.ro.

Principalele prevederi: 

  • Evaluarea Naţională rămâne în formula de până acum;
  • Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurenţă / Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen / Vom avea bacul tehnologic / Va fi o probă de competenţe de bază;
  • Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar;
  • Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie / Se acordă o primă în cuantum de două salarii, la pensionare;
  • Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor / Tezele de doctorat vor fi publice / Eventuale abateri de la etică vor putea fi sesizate înainte de susţinere;
  • Bursele de merit vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună / Elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, la olimpiadele internaţionale – 1.000 de lei pe lună;
  • Se înfiinţează Centrul Naţional pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică;
  • Generalizarea învăţământului tehnologic dual până în 2027;
  • Catalogul electronic şi biblioteca virtuală vor fi aplicaţii naţionale create pe infrastructură cloud / Portofoliul educaţional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat, uşor accesibil;
  • Mandatele rectorilor sunt limitate. Durata este de 5 ani.

Evaluarea Naţională rămâne în formula de până acum/ Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurenţă/ Vom avea bacul tehnologic/ Va fi o probă de competenţe de bază

 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că Evaluarea Naţională va rămâne în formula de până acum cu probe scrise la matematică, limba şi literatura română sau limba maternă, precizând că liceele pot scoate la concurs locurile la profilurile unde există concurenţă. Ea a mai precizat că va apărea bacul tehnologic şi va exista şi o probă de competenţe de bază, pentru profilul uman aceasta urmând să fie la matematică sau ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real, la o probă din disciplinele socio-umane, transmite News.ro.

Ligia Deca a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, legile Educaţiei Naţionale.
“Admiterea la liceu. Evaluarea Naţională rămâne în formula de până acum: probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani. Dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe evidenţiate pe profil. De exemplu, pentru chimie, biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pentru profilul respectiv. Pentru 60 la sută din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40 la sută din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40 la sută, prioritate pe 10% din dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie romă. Subiectele sunt standardizate, unice elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial şi, evident, cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, adică mai degrabă pentru selecţie decît pentru forma de examen sumativă pe care o are Evaluarea Naţională în acest moment”, a afirmat Deca.
Ea s-a referit şi la noutăţile în privinţa examenului de bacalaureat.
“Examenul de bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competenţe lingvistice: Limbă străină 1, Limbă străină 2, tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvarea absolvenţilor pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competenţă diferită în funcţie de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu. Ce avem în plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară de competenţe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio- umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea, fiind vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis-respins”, a explicat Deca.
Ea a menţionat că probele de competenţe lingvistice pot fi date din timpul anului şcolar.
“În sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai puţine discipline de examen, pentru că probele de competenţe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competenţe digitale şi proba de competenţe complementară se vor putea da încă din timpul anului şcolar, practic degrevând încărcarea candidaţilor în acea perioadă de vară în care se susţine în mod tradiţional examenul de bacalaureat”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen / Avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare

 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat luni că liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen şi a arătat că au 4 ani să clarifice şi metodologia şi procedura şi să facă şi pilotare, transmite News.ro.

”Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen, pentru că competiţia demonstrată trebuie să fie competiţia în anii anteriori examenului, dar avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o implementăm prin legislaţie secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, profesorii, elevii le-ar avea”,a spus Deca.

Ministrul a arătat că a auzit vocile care spun că procentul de 90% locuri scoase în concurs pentru profiluirile căutate este prea mare şi că trebuie să dăm şansa şi acelor copii care poate nu se concentrează în ziua examenului dar au făcut o bună performanţă la evaluarea naţională, să poată opta pentru acele profiluri în liceele căutate, deci am încercat o echilibrare.

”Există un studiu al Uniunii Eurppene care vorbeşte de sistemele de admitere, de filtrare de la un ciclu la altul, în acel studiu se menţionează că exisă o retenţie mai bună a elevilor acolo unde există examene de selecţie, sigur, sunt provpcări legate de echitate doar că acele provocări le adresăm prin alte tipuri de programe cum este cel pentru combaterea abandonului şcolar. Practic, încercăm să creştem şansele ca elevii care trec printr-un examen de admitere pe profil să li se potrivească profilul şi face faţă”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii la finalul clasei a VIII-a vor da examentul de evaluare naţională. ”Acesta este primul examen, pentru toată lumea. După aceea, dacă vor dori, pe profilurile care va exista această ofertă din partea liceelor, vor putea da şi examen de admitere la liceu. Repartizarea computerizată nu se va face decât după finalizarea acestor două etape”, a mai spus Deca.

 

Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar

 

Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar, iar masteratul didactic va fi generalizat, urmând să se acorde o bursă lunară egală cu salariul mediu brut pentru cei înscrişi în program, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca, care a prezentat proiectele legilor Educaţiei, potrivit Agerpres.ro.

„Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (…) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (…) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare. (…) Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. (…) Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. (…) Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, aducă cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor”, a explicat ministrul Educaţiei.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Este inclusă în legile educaţiei şi avem sprijinul politic al coaliţiei / Se acordă o primă în cuantum de două salarii, la pensionare

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat luni, la prezentarea legilor educaţiei naţionale, că salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Ea a menţionat că această prevedere este inclusă în legile educaţiei şi avem sprijinul politic al coaliţiei pentru a o pune în practică, informează News.ro.

”Ne dorim educatori şi profesori motivaţi, preţuiţi şi susţinuţi. Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educaţiei şi avem sprijinul politic al coaliţiei pentru a o pune în practică”, a anunţat ministrul. Ligia Deca a arătat că ”norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, pentru a păstra atractivitatea profesiei şi pentru a da timp acelor profesori cu experienţă să se poată implica fie în management şcolar fie în activităţi de mentorat”, a afirmat ea.

Ministrul a mai spus că preţuiesc şi cadrele didactice care se pensionează.

”Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”, a spus ea, adăugând că se va asigura un nivel mai bun nivel de mentorat didactic pentru debutanţi şi stagiari.

 

Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor / Tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică vor putea fi sesizate înainte de susţinere

 

Ministrul Educaţiei Naţionale Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea legii învăţământului universitar, că nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică vor putea fi sesizate înainte de susţinere, transmite News.ro.

”Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinere, vor exista 3 luni în care ele vor sta într-o platformă astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută”, a precizat Deca.

Politicile de etică şi de deontologie nu vor mai fi lăsate în sarcina universităţilor, ci va exista un cod cadru în acest sens, adoptat prin HG, a precizat ministrul.

Bursele vor creşte; bursele de merit vor creşte de la 200 la 450 de lei pe lună

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că proiectul de lege a învăţământului preuniversitar prevede creşterea burselor pentru elevi, dar şi posibilitatea ca elevii cu capacitate de performanţă şcolară înaltă să poată promova doi ani de studiu într-un an şcolar, transmite Agerpres.ro.

„Creştem bursele. Astfel, bursele de merit vor creşte de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanţă care devin burse de excelenţă olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naţionale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naţionale – 1.000 de lei pe lună. (…) Elevii care câştigă medalii la sporturile olimpice organizate de federaţiile sportive naţionale vor beneficia de burse de merit”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării proiectelor de legi ale educaţiei naţionale.

Ligia Deca a mai spus că cele trei rute liceale – teoretic, vocaţional, tehnologic – vor conferi şanse egale de acces în învăţământul superior.

„De aceea şi bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal. (…) Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învăţământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (…) Includem şi învăţământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învăţământul superior…(…) Sprijinim suplimentar consorţiile de învăţământ dual din care fac parte autorităţile publice locale, angajatorii, liceele tehnologice şi pot face parte şi universităţile”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Se înfiinţează Centrul Naţional pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică / Pentru prima dată avem acest program naţional care îşi propune să adreseze direct problema analfabetismului funcţional

Ministrul Ligia Deca a declarat luni, că primul pilon sub care subsumează o serie întreagă de reforme este creşterea calităţii în educaţie şi reducerea analfabetismului funcţional. Ea a anunţat că se înfiinţează Centrul Naţional pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică şi că o pentru prima dată avem acest program naţional care îşi propune să adreseze direct problema analfabetismului funcţional, transmite News.ro.

”Primul pilon sub care subsumăm o serie întreagă de reforme este creşterea calităţii în educaţie şi reducerea analfabetismului funcţional”, a spus ministrul Educaţiei. Ligia Deca a precizat că ştiu din studiul PISA că 5 din 10 elevi de vârstă de 15 ani au competenţe matematice, respectiv în domeniul ştiinţelor, sub nivelul minim de performanţă, adică nu pot utiliza gândirea logică în situaţii cotidiene sau nu pot explica fenomene sau procese ştiinţifice familiare”, a spus Deca.

4 din 10 elevi, tot de 15 ani, au competenţe de lectură sub nivelul minim de performanţă, adică citesc un text şi nu pot formula concluzii.

2 din 10 participanţi la examenul de bacalaureat nu l-au promovat şi mai ştim că 3 din 10 profesori de ştiinţe pun rareori în legătură lecţiile sau partea teoretică cu ceea ce pot observa elevii în viaţa de zi cu zi, iar 6 din 10 nu au participat la niciun curs de predare a ştiinţelor cu metode moderne în ultimii doi ani, a spus ministrul.

Ligia Deca a anunţat că prin acest cadru normativ, ”cadrele didactice vor trebui să obţină 15 credite transferabile, care pot fi luate în calcul şi pentru alte programe de formare” şi acestea vor fi împărţite pe trei paliere, 5 credite pe planul naţional de formare continuă în cariera didactică, acele nevoi naţionale de formare, precum cele digitale în perioada covid sau de a lucra în clase cu copii cu cetrinţe educaţionale speciale, iar o treime din aceste credite vor trebui obţinute pentru cursuri în corelare cu specificul comunităţii şcolare deservite, cum arată elevii dintr-o şcoală şi ce nevoi au şi o treime rămâne la latitudinea profesorilor.

”Se înfiinţează Centrul Naţional pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică, este un centru cu rol de coordonare metodologică pentru centrele pentru cariera didactică, care preiau Casele Corpului didactic”.

”Ne dorim ca pentru a ajunge la acest parcurs de formare continuă bine coordonat cu nevoile elevilo şi sistemului şcolilor să avem acest centru naţional care să poată avea expertiza şi să poată ajuta cadrele didactice şi şcolile”, a spus ea.

”Există şi un program naţional de formare pentru cadrele didactice, specific pentru a adresa nivelul de alfabetizare funcţională a elevilor”, a mai anunţat Ligia Deca.

”Pentru prima dată avem acest program naţional care îşi propune să adreseze direct problema analfabetismului funcţional”, a afirmat ea.

Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în 2027 / Rutele liceale, cele trei, teoretic, vocaţional, tehnologic, conferă şanse egale de acces în învăţământul superior

 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat că prin legiel educaţiei îşi dorescă să generalizeze învăţământul tehnologic dual până în 2027, iar rutele liceale, cele trei, teoretic, vocaţional, tehnologic, conferă şanse egale de acces în învăţământul superior, anunță News.ro.

”Centrarea educaţiei pe elev are ca bază o schimbare de paradigmă, nu mai vorbim de curriculum la decizia şcolii ci la decizia elevului, din oferta şcolii. Ne dorim ca elevii şi familiile lor să aibă mai mult de spus în ceea ce înseamnă materiile din această plajă opţională”, a precizat Deca.

”De asemenea, portofoliul educaţional devine un instrument cheie în susţinerea elevilor. El are şi un rol hotărâtor împreună cu recomandările consilierului şcolar în ceea ce înseamnă orientarea pe o filieră sau alta sau după liceu, orientarea către o profesie sau pentru învăţământ universitar”, a spus ea.

Ne dorim să recunoaştem învăţarea în toate formele ei, recunoaştem şi certificăm mai bine, inclusiv în portofoliul şcolar, educaţia extraşcolară, în condiţiile în care cunoaşterea nu mai vine dintr-o singură sursă.

”Rutele liceale, cele trei, teoretiv, vocaţional, tehnologic, conferă şanse egale de acces în învăţământul superior”, a mai spus ministrul, precizând că şi bacalaureatul se bazează pe profilul liceal, dând tuturor şansa dacă au acest potenţial să urmeze un program de învăţământ superior să poată face acest lucru”, a explicat ea.

”Ne dorim să generalizăm învăţământul tehnologic dual până în 2027, asta înseamnă că orice program de învăţământ tehlologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator, tocmai pentru a garanta alinierea curriculei şi a avea sprijin efectiv pentru cei care se înscriu în aceste programe şi o perspectivă pentru angajare ulterioară”, a spus ea.

Catalogul electronic şi biblioteca virtuală vor fi aplicaţii naţionale create pe infrastructură cloud/ Portofoliul educaţional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat, uşor accesibil

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că biblioteca virtuală şi catalogul electronic vor fi aplicaţii naţionale create pe infrastructura cloud, menţionând că profilul educaţional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat şi uşor accesibil, informează News.ro.

Ligia Deca s-a referit, în conferinţa de presă, de luni, la digitalizarea educaţiei. “Două elemente majore: catalogul electronic şi biblioteca virtuală vor fi aplicaţii naţionale create pe infrastructură cloud. Informaţiile legate de diplomele de studii se vor regăsi în Registrul Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii. Un astfel de registru creşte transparenţa şi previne şi orice fel de fraudă în ceea ce priveşte diplomele de studii, plus o recunoaştere mult mai facilă, inclusiv de către angajatori”, a explicat Ligia Deca. Ea a mai afirmat că portofoliul educaţional al elevului va fi realizat digital. “Portofoliul educaţional al elevului va fi realizat digital, într-un format portabil, interconectat, uşor accesibil şi transferabil, evident şi începând cu anul şcolar 2027-2028, Ministerul Educaţiei, cu sprijinul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare şi al Unităţii Executive pentru Suport, Mentenanţă şi Asistenţă Tehnică pentru digitalizare, va asigura administrarea evaluărilor naţionale în format digital”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Mandatele rectorilor sunt limitate. Durata este de 5 ani

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că proiectul de lege a învăţământului superior prevede că mandatul rectorilor este de cinci ani şi poate fi reînnoit o singură dată, relatează Agerpres.ro.

„Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani. Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceaşi universitate mai mult de zece ani, indiferent de întreruperile celor două mandate”, a spus Deca, la o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, procedura pentru acordarea, retragerea, anularea titlurilor de doctor este una clară şi transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv cu deciziile Curţii Constituţionale.

„Aşa cum ştiţi, decizia CCR din vara anului trecut arată că titlul de doctor poate fi anulat doar dacă a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Aceeaşi decizie CCR mai subliniază că doar o instanţă judecătorească poate anula diploma de doctor. Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta? Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de le etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă. Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat”, a explicat ministrul.

Deca a afirmat că, în cazul în care sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile.

„În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca. (…) Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat. În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”, a mai arătat ministrul.

Ligia Deca a menţionat că în proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.

Ea a spus că CNATDCU va rămâne „garantul” calităţii şi integrităţii tezelor de doctorat. „CNATDCU propune motivat inclusiv invalidarea acestora în procesul iniţial de susţinere”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca, despre legile educaţiei naţionale: Au beneficiat de un amplu proces de consolidare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here