VIDEO | „Nu avem un şef de stat, ci o marionetă a Kremlinului”. Manifestaţii în Cehia împotriva preşedintelui Milos Zeman

Foto: Twitter

Aproximativ 10.000 de oameni au manifestat la Praga împotriva preşedintelui ceh Milos Zeman, pe care-l denunţă drept ”marioneta” Rusiei, pe fondul unei tensionări a relaţiilor Pragăi cu Moscova şi expulzării a zeci de diplomaţi de ambele părţi, relatează AFP şi Reuters, potrivit News.ro.

”Noi nu avem un şef de stat, ci o marionetă a Kremlinului, al cărui anturaj este foarte legat de interese economice ale Rusiei”, îşi exprimă regretul Jirina Sladkova, care manifesta joi seara împreună cu familia sa.

”Agenţii ruşi asasinează, iar preşedintele tace”, scrie în apelul său la manifestaţii colectivul ”Un milion de momente pentru democraţie”, la aproximativ 12 zile după ce Guvernul ceh a făcut dezvăluiri cu privire la implicarea unor spioni ruşi în explozia unui depozit ceh de material militar, soldat cu doi morţi, în 2014.

Manifestanţii, care au respectat distanţarea socială şi măsuri sanitare împotriva epidemiei covid-19, au cerut Senatului să-l judece pe Zeman de trădare.

Alte manifestaţii au avut loc, în paralel, în alte oraşe cehe.

Preşedintele ceh numeşte premierul, însă nu este implicat în afacerile curente.

Zeman a exprimat adesea opinii proruse şi promovează achiziţionarea vaccinului rusesc împotriva covid-19 Sputnik V.

Spre deosebire de Guvern, care a expulzat în ultimele zile peste 80 de diplomaţi ruşi de la Praga şi a eliminat gigantul rus Rosatom de la o licitaţie în domeniul nuclear civil, şeful statului ceh a apreciat că nu există probe în vederea acuzării Rusiei.

”Acest preşedinte nu serveşte interesele ţării noastre”, a denuţat la tribună, în Piaţa Venceslas, cântăreţul Michael Kocab, care a făcut parte dintre negociatorii retragerii armatei sovietice din Cehoslovacia, în 1991, şi care a pus în circulaţie o petiţie prin care cere ca Milos Zeman să fie ”judecat de înaltă trădare”.

Guvernul ceh a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse de faptul că au cauzat explozia din 2014 la un depozit de muniţie.

Praga a expulzat apoi 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni.

Rusia a ripostat şi a expulzat 20 de diplomaţi cehi, iar Slovacia, România şi ţările baltice au anunţat expulozarea unor diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Praga.

2 COMENTARII

    • Chiar nimeni nu știe?
      Cu un mesaj populist, xenofob, contra emigranților, l-a bătut pe un om onorabil, om de știință, echilibrat!
      Nu credeam că cehii sunt atât de ușor manipulabili. De noi , da, dar de ei, nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here