VIDEO | O fortăreață numită Odesa. Toată lumea este pregătită pentru un atac rusesc

În Odesa nimeni nu se întreabă dacă rușii vor ataca orașul, ci doar când o vor face. Și am impresia că soldații și locuitorii locali doar așteaptă o șansă de a respinge atacul inamicului. Odesa este ca o fortăreață – este bine pregătită pentru a lupta. Chiar și plajele sunt minate” – transmite Bartłomiej Bublewicz, corespondent Onet.pl din Odesa.

Odesa este al treilea oraș ca mărime din Ucraina de importanță strategică pentru economia ucraineană. Ajungem la fața locului seara, cu 30 de minute înainte de ordinul de intrare în case. Pe drum, trecem de fortificatii, iar drumul spre centru este un adevarat labirint în acest moment. Totul este deja închis. De la hotel, putem vedea rachete trase din când în când – acesta este un răspuns la dronele de recunoaștere rusești” – relatează Bartosz Bublewicz de la Odesa, care se pregătește pentru atacul rusesc. Și subliniază că, deși din când în când se aud împușcături și în ciuda riscului real al unei aterizări rusești, oamenii din oraș încearcă să ducă o viață normală.

Oamenii merg relativ calm pe străzi. În timpul zilei, oamenii încearcă să ducă o viață normală și merg la muncă. La Odesa au început să vină și refugiați din Mariupol, Kherson și Mikolajow. Recent, în centrul orașului a fost înființat un mare centru de ajutor umanitar” – adaugă Bartosz Bublewicz.

„Odesa este ca o fortăreață”

Odesa este bine pregătită să atace. Plajele sunt minate, așa că îndrăznesc să spun că aici, dacă va avea loc vreo aterizare, va fi doar un abator și va fi un abator pentru soldații Federației Ruse” – spune unul dintre interlocutorii jurnalistului Onet.pl.

Cu toate acestea, o problemă îngrijorătoare pentru locuitorii Odesei rămâne Transnistria, adică regiunea autonomă din estul Moldovei. ”Neoficial, se spune că acolo sunt staționați până la 10.000 de oameni, soldați ruși. În timpul vizitei noastre în Moldova, locuitorii s-au referit la Transnistria drept „parcul sovietic„. Există temeri că acei soldați care sunt acolo își pot sprijini colegii – armata rusă” – relatează jurnalistul Onet.pl. Și subliniază că frica în rândul locuitorilor este reală.

Aici, nimeni nu întreabă dacă rușii vor ataca orașul, ci doar când o vor face și am impresia că soldații și locuitorii locali așteaptă doar șansa de a respinge atacul inamicului. Odesa este ca o fortăreață și toată lumea este gata să atace aici” – mai adaugă Bublewicz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here