VIDEO | O statuie de pe Insula Paștelui, distrusă în urma unui accident auto

Una dintre faimoasele statui Moai de pe Rapa Nui (Insula Paştelui), insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific şi teritoriu special al Republicii Chile, a fost distrusă într-un accident de camionetă, relatează CNN, preluată de Agerpres.


Un locuitor al insulei a fost arestat la 1 martie după ce a intrat cu camioneta – vehicul privat, nu comercial – într-una dintre statuile de piatră şi a avariat-o serios, precum şi soclul pe care era amplasată.
Autorităţile locale au apreciat că accidentul a avut loc după ce camionetei i-au cedat frânele şi a început să derapeze la vale.

„Pagubele sunt incomensurabile”, a declarat preşedintele comunităţii indigene Camilo Rapu, pentru CNN.
Primarul insulei, Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa, a cerut reglementări mai stricte prin care să se interzică vehiculelor să circule în apropierea statuilor vechi de 1.000 de ani, considerate de UNESCO drept patrimoniu universal. El a încercat să adopte măsuri în acest sens în urmă cu opt ani, dar fără succes, conform declaraţiilor făcute chiar de el pentru cotidianul chilian El Mercurio de Valparaiso.
„Moai sunt structuri sacre cu valoare religioasă pentru populaţia Rapa Nui. În plus, (distrugerea unei statui Moai) este o ofensă adusă culturii care s-a luptat foarte mulţi ani pentru a-şi recupera moştenirea şi arheologia”, a mai spus Rapu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here