VIDEO | Peste 40.000 de persoane au protestat la Viena față de restricţiile legate de Covid-19 şi vaccinarea obligatorie

Peste 40.000 de oameni au demonstrat, sâmbătă, la Viena, pentru a contesta restricţiile impuse de autorităţi pentru a ţine sub control pandemia şi planurile de a face vaccinarea anti-Covid-19 obligatorie. Și în Olanda câteva mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în centrul oraşului Utrecht pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de autorităţi în urmă cu o săptămână.

Confruntat cu o creştere a numărului de infectări, guvernul de la Viena a făcut luna trecută Austria prima ţară din Europa de Vest care a reimpus carantina şi a anunţat că va face obligatorie vaccinarea anti-Covid, din februarie.

La manifestația de sâmbătă, oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: ”Voi decide pentru mine”, ”Facem Austria Mare din nou” şi ”Noi alegeri”, un semnal legat de tulburările politice care au dus la trei cancelari în decurs de două luni – scrie News.ro citând Reuters.

„Sunt aici pentru că sunt împotriva vaccinărilor forţate. Sunt pentru drepturile omului, iar încălcarea drepturilor omului ar trebui oprită”, a declarat un protestatar pentru Reuters Television.

„Ne protejăm copiii”, a spus altul.

Aproximativ 1.200 de poliţişti au fost desfășurați pentru a gestiona manifestanții veniţi din mai multe direcţii, care s-au unit într-un marş pe bulevardul central Ring.

Poliţia a estimat dimensiunea protestului la peste 40.000 de participanţi, în timp ce aproximativ 1.500 de persoane au organizat contra-proteste.

Poliţiştii au folosit spray-uri cu piper împotriva unor protestatari care au aruncat cu petarde spre poliţie şi au reţinut câţiva manifestanţi.

O comisie parlamentară a aprobat săptămâna aceasta dublarea perioadei de carantină la 20 de zile, despre care guvernul a spus că este cea mai lungă.

Austria, o ţară cu 8,9 milioane de locuitori, a raportat aproape 1,2 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 12.000 de decese legate de Covid-19 de la începutul pandemiei, anul trecut. Numărul cazurilor noi a scăzut de la începutul carantinei, ai căror termeni fac excepţie pentru proteste.

Mii de oameni au protestat și în Olanda față de restricțiile anti-COVID

Câteva mii de olandezi au protestat sâmbătă în centrul oraşului Utrecht faţă de restricţiile impuse de autorităţi în urmă cu o săptămână.
Protestatarii au mărşăluit pe străzi purtând bannere cu mesajul „Libertate medicală acum!” şi steaguri olandeze. Pe parcurs a putut fi observată o prezenţă importantă a forţelor de ordine, relatează The Guardian, conform News.ro.
Aceasta este prima mare demonstraţie în Olanda faţă de măsurile restrictive, după cele din urmă cu două săptămâni, care au devenit violente. La acel moment, Guvernul anunţa că vrea să interzică celor nevaccinaţi împotriva Covid-19 accesul în spaţiile publice. Acel plan a fost contestat şi în Parlament, inclusiv de partide din coaliţia de guvernare, şi nu a fost implementat deocamdată.
Recent, autorităţile au decis ca barurile, restaurantele şi majoritatea magazinelor să fie închise pe timp de noapte, în încercarea de a opri creşterea numărului de infecţii cu SARS-CoV-2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here