VIDEO | Pleșu și Liiceanu, despre puii lui Vadim: Să fii caftangiu e un accident de mahala

Copii mai degrabă palide, dar agresive, Codrin Ștefănescu, Lia Olguța Vasilescu și Cătălin Rădulescu au avut de-a lungul ultimilor trei ani ieșiri care au pus în toată splendoarea ei moștenirea peremistă a PSD. De la jigniri la amenințări, cei trei „social-democrați” nu s-au dat în lături de la nimic.

Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu consideră că asemenea personaje, dar și multe altele aciuate în Parlamentul României pun în general aceeași problemă. Nu au răspunsuri la o întrebare simplă: Tu ce știi să faci?

„Domnule, nu se mai termină odată cu fetele și băieții ăștia care nu se gândesc decât la ei și la cum să-l bombardeze pe adversar? Asta nu e o meserie”, conchide Andrei Pleșu.

Dialogul dintre Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Dan Turturică:

GL: Îmi aduc aminte că ai dat un interviu, în care ai spus „Eu m-aș duce în Parlament și l-ai întrebat pe fiecare membru al Parlamentului: Tu ce știi să faci?”. Și mulți vom constata că nu știu să facă nimic. Ai scris un articol despre meseriile celor din Parlament.

AP: Dacă te uiți la CV-ul lor, rămâi uimit! Ce înseamnă carieră? Or, aici e problema. Eu nu vreau să avem premii Nobel în Guvern sau în partide. Eu nu vreau să avem genii care când apar, leșină jumătate din auditoriu, dar vreau să avem oameni eficienți, pregătiți și cu experiența acțiunii în domeniul respectiv, nu care sunt parașutați brusc într-o poziție. Vorbeați de Vadim. Amintesc, în paranteză, că, totuși, Vadim a făcut odată o declarație „extraordinară”, și anume că are de gând să ceară la ONU desființarea NATO. Bun, el avea multe idei cu totul originale.

GL: A mai făcut una în septembrie ’90, că primul lucru pe care l-ar face dacă ar pune mâna pe putere, ar fi să bage zece intelectuali pe un stadion și să-i împuște, cu stadionul plin, stilul chinezesc.

DT: Copia palidă, dar nu mai puțin agresivă, este „Mitralieră” (deputatul PSD Cătălin Rădulescu – n.r.).

GL: Da, exact.

AP: Da, sigur. Dar și doamna Olguța, care a intrat la 16 ani la Vadim, și care spune acum despre Iohannis că vrea lagăre de concentrare. Păi, ăla (Vadim Tudor – n.r.) voia stadioane de morți. Deci, aici suntem. Codrin (Codrin Ștefănescu – n.r.) e tot de pe-acolo. Domnule, nu se mai termină odată cu fetele și băieții ăștia care nu se gândesc decât la ei și la cum să-l bombardeze pe adversar? Asta nu e o meserie. Să fii caftangiu nu-i o meserie, este un accident de mahala.

DT: Totuși, cum putem rupe acest cerc vicios? Pentru că este evident că Dragnea, de exemplu, atunci când a numit niște miniștri, a început să se confrunte cu următoarea dilemă: domnule, până la urmă de ce să nu numesc niște oameni competenți? Eu de furat pot să fur chiar și cu niște oameni competenți la cârmă. Că sunt canalele astea subterane, care funcționează aproape fără să aibă legătură cu ministrul. Dar, în schimb, ce pot să câștig ar fi să se întâmple niște lucruri bune în țara asta.

Vezi, de exemplu, Erdogan, care are totuși un bilanț de autostrăzi construite cum nici în visele lui cele mai frumoase Dragnea n-ar fi putut să viseze a avea, dar în felul ăsta a împușcat doi iepuri deodată. Repet, își continua atribuția sau ținta principală de a prădui, dar reușea să dea ceva țării care i-ar fi consolidat profilul de lider, aura de administrator de țară. Or, aici este limpede că vorbim de un cerc vicios. Nu era atât de prost încât să nu realizeze că niște miniștri competenți l-ar fi ajutat și pe el. Și cu toate astea, a ales un Cuc (Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor – n.r.), toți erau cam pe același calapod.

AP: Domnule Turturică, este vorba de ce înțelege fiecare prin competență. Eu nu cred că domnul Dragnea avea o definiție clară în minte despre competență. Și sunt mulți așa. Competența însemnând capacitatea de a funcționa eficient într-un domeniu precis pentru te-ai antrenat, pe care l-ai ilustrat și pe care îl poți administra. Ei, pentru el competența este ceea ce din păcate înseamnă pentru mulți: talentul de-a te descurca. Or, verbul ăsta „a te descurca”, am spus-o de nenumărate ori, e un verb catastrofal pentru orice comunitate și pentru români. Ce înseamnă a te descurca? Înseamnă că există niște reguli și tu te fofilezi printre ele. Asta înseamnă a reuși. De-aia nici nu vrei să schimbi regulile, fiindcă dacă le schimbi, te încurci.

Și atunci, mai bine le lași așa și tu te descurci. Ideea de competență în mintea domnului Dragnea de tipul ăsta: Domnule, îmi trebuie oameni care să se descurce, să se fofileze, să m-ajute, să-mi țină spatele, să fim împreună o gașcă care își atinge țelurile. Nici nu se gândea el la meserie, nici nu-i trecea prin cap. Altfel, mă întreb care era, de fapt, meseria pe care el o stăpânea cu adevărat.

VIDEO integral – AICI

Foto: INQUAM/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here