VIDEO | Premieră realizată de racheta Ariane 5: primul satelit „flexibil” a fost pus pe orbită

Sursa: Pixabay

Racheta Ariane 5 a realizat, vineri, o premieră mondială prin lansarea de la Kourou (Guyana Franceză) a satelitului Eutelsat Quantum, primul satelit comercial „flexibil”, care va putea fi reprogramat pe orbită, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Ariane 5 a decolat la ora locală 18:00 (24:00 ora României), cu doi sateliţi la bord, în numele operatorilor de satelit Embratel, cel mai mare din Brazilia şi din America Latină, şi Eutelsat, unul din liderii mondiali în domeniu.

După aproximativ o jumătate de oră, cei doi sateliţi au fost plasaţi pe orbită la un interval de aproximativ patru minute.

Eutelsat Quantum este primul satelit comercial „flexibil” din lume. Acesta va permite clienţilor Eutelsat să reconfigureze satelitul în timp real, în privinţa puterii, a spectrului şi a frecvenţei.

Celălalt satelit de telecomunicaţii lansat este Star One D2, care, cu cele şase tone ale sale, este cel mai mare comandat vreodată de Embratel.

Comandat în urmă cu cinci ani, Eutelsat Quantum este rezultatul unui parteneriat public-privat în care sunt implicaţi Agenţia Spaţială Europeană, operatorul Eutelsat şi Airbus Defense and Space.

Operatorul european are aşteptări mari de la această nouă tehnologie, prezentată ca o premieră mondială.

Fiecare din cele opt fascicule ale Quantum va fi flexibil „în câteva minute”, atât în privinţa zonei de acoperire, a puterii, cât şi a frecvenţei, prin intermediul software-ului pus la dispoziţia clientului, potrivit Eutelsat.

Această flexibilitate de utilizare va face posibilă, de exemplu, asigurarea unei acoperiri mobile pentru avioane, nave sau servicii guvernamentale, de exemplu în caz de dezastre naturale sau anumite evenimente.

„Quantum este în fruntea soluţiilor software pentru nave spaţiale comerciale, deoarece suntem primii care răspund cererii pieţei de flexibilitate extremă pentru clienţi”, a declarat Elodie Viau, directoare pentru telecomunicaţii şi aplicaţii integrate în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Anul acesta sunt programate alte două lansări Ariane, urmate în această vară de o Vega şi un Soyuz, a declarat preşedintele director general al Arianespace, Stephane Israel.

Șocul Covid, în toată „splendoarea”: O fragilă zonă a lumii, bântuită de tulburări politice și performanțe economice anemice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here