VIDEO | Premierul Belgiei: Putin nu va scăpa nepedepsit

Sursa foto: presidency.ro

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat marţi că impactul umanitar al războiului din Ucraina este unul uriaş şi că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit, noteaza Agerpres.

„Tot ce vedem astăzi este o dovadă că, în urma unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, un calcul greşit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, un calcul greşit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni şi un calcul greşit cu privire la hotărârea manifestată de NATO în ultimele luni, este mai puternic decât oricând NATO. Acum câţiva ani, unii parteneri începuseră să se îndoiască. Întrebarea a primit răspuns între timp, NATO este aici, este puternică şi este o organizaţie pe care putem conta. Este foarte important pentru mine să pot să mă adresez dumneavoastră şi cetăţenilor dumneavoastră pentru a spune cât este de important pentru noi faptul că securitatea noastră este una colectivă. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra împreună”, a afirmat prim-ministrul belgian, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Palatul Cotroceni.

 

El a subliniat că impactul umanitar al războiului din Ucraina este unul uriaş.

„Sunt peste un milion de ucraineni care au plecat de unde locuiau. În Belgia avem peste 35.000 de refugiaţi înregistraţi”, a spus De Croo.

Oficialul belgian a susţinut, în context, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va scăpa nepedepsit.

„Poate ar fi trebuit să mai menţionez un ultim calcul greşit al preşedintelui Putin – şi anume că nu va scăpa nepedepsit. Vedem crimele de război comise, vedem că a fost ţintită populaţia civilă, vedem refugiaţii care sunt atacaţi, ne este foarte limpede şi am discutat că suntem uniţi în sensul că lucrurile astea trebuie cunoscute, evaluate şi urmărite penal la un moment dat. Unii oameni sunt răspunzători pentru ceea ce s-a întâmplat şi trebuie traşi la răspundere”, a punctat el.

Alexander De Croo s-a declarat convins că vor fi adoptate şi alte sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse pentru un impact şi mai puternic.

„Trebuie, însă, să facem acest lucru de o manieră prudentă, fără să punem în pericol propria noastră populaţie şi prosperitatea acesteia. Mă bucur, însă, să aud că şi dumneavoastră sunteţi în favoarea unor sancţiuni mai dure, făcute, însă, de o manieră înţeleaptă”, a afirmat el.

Premierul Regatului Belgiei a apreciat eforturile depuse de România pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni.

„Ca şi în Belgia, mă bucur să aud că şi aici oamenii şi-au deschis inima şi şi-au arătat omenia, pentru a ajuta nişte oameni supuşi unor condiţii dezumanizante şi unui război groaznic, şi-au deschis inima, şi casa, şi tot, pentru a ajuta. Profit de această ocazie pentru a vă lăuda pe dumneavoastră şi pe toţi cei din România pentru eforturile pe care le faceţi. Nu e vorba de vremuri uşoare, sunt vremuri grele, însă în vremuri grele arătăm de ce suntem capabili. Suntem bucuroşi că şi mecanismele europene, cum este ReactEU, de exemplu, vă ajută în această situaţie”, a mai declarat Alexander De Croo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here