VIDEO | Proiectul „Educație la înălțime”, episodul 8: Despre schimbările climatice, LIVE din „Sahara Olteniei”

Joi, 24 iunie, de la ora 11:00, ultima lecție din proiectul național „Educație la înălțime” din acest an școlar va fi transmisă în direct pentru mii de copii din Dăbuleni, județul Dolj. Zona este supranumită „Sahara Olteniei” din cauza deșertificării, un fenomen care este și tema lecției – obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 13 – Acțiune climatică.

Gazda lecției este Cristina Ciocoiu, profesoară de geografie la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, iar invitații săi sunt specialiști de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Mii de elevi și profesori din toată țara conectați prin Zoom și YouTube Live vor învăța despre impactul deșertificării și al schimbărilor climatice, prin povești surprinzătoare, experimente demonstrative, interviuri și jocuri. Cristina Ciocoiu și invitații săi vor explica pentru mii de elevi cum se produce deșertificarea, ce consecințe are și ce putem face pentru a opri fenomenul ce se răspândește la nivel mondial, inclusiv în țara noastră.

„Schimbările climatice nu mai sunt un concept abstract, efectele acestora devin vizibile. Suntem tot mai frecvent martorii unor fenomene meteo extreme. Păstrarea schimbărilor climatice în anumite limite astfel încât să ne afecteze cât mai puțin viața necesită un efort intens la care să se alăture mai multe generații responsabile. Prin participarea la lecțiile spectaculoase din acest proiect, elevii vor fi cu siguranță receptivi față de aceste provocări”, transmite László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Schimbarea climei este o realitate. Efectele se manifestă în toate domeniile vieţii, fie că vorbim de sănătate, calitatea vieţii şi, mai ales, de pierderea biodiversităţii. În ultima lecție din acest an școlar, ne propunem să descifrăm cauzele, naturale și antropice, ale deșertificării şi să propunem soluţii concrete. Scopul lecției este ca elevii să conștientizeze fenomenul și să-i implicăm activ în combaterea fenomenului, pentru o dezvoltare durabilă a regiunilor afectate”, transmite profesoara Cristina Ciocoiu, gazda lecției.

Ora va fi transmisă pe canalul de YouTube Aspire Teachers, unde pot fi vizionate toate lecțiile din mai până în prezent. Lecția este recomandată elevilor cu vârsta de peste 9 ani și poate fi transmisă la discipline precum geografie, istorie, biologie, educație socială, științe, dirigenție, dezvoltare personală.

Profesorii sunt invitați să se alăture celor peste 2000 de participanți înscriși, completând un scurt formular la: www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime

Proiectul național este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și dezvoltat de inițiatorii Marius Toader și Adrian Robe în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina.

Proiectul național „Educație la înălțime” își propune: să familiarizeze elevii și profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României și competențele de secol 21, să creeze lecții interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și să ofere materiale corelate cu programa școlară, accesibile tuturor profesorilor, chiar și după încheierea transmisiunilor live.

******

Pentru detalii despre proiect și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030:
Cristian Iordache, consilier în Departamentul de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României (0723 763 502)

Pentru detalii despre transmisiunea live și conexiunea cu școlile:
Roxana Tănăsachi, manager de programe Aspire Teachers (0747 082 853)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here