VIDEO | Romanul „1984” al lui George Orwell, pe primul loc la vânzările de cărţi electronice în Rusia

Sursa: Pixabay

Romanul „1984” al scriitorului britanic George Orwell se află pe primul loc la vânzările de cărţi electronice în Rusia la categoria ficţiune, a informat marţi serviciul LitRes, citat de EFE și de Agerpres.

Vânzările romanului „1984” au crescut cu 45% în acest an, ceea ce coincide cu lansarea, la 24 februarie, a „operaţiunii militare speciale” ruse în Ucraina, notează agenţia de presă spaniolă.

„1984”, o distopie publicată în 1949, descrie o societate de tip totalitar în care Big Brother controlează viaţa locuitorilor până în cele mai mici detalii, ceea ce mulţi au considerat a fi o critică feroce la adresa Uniunii Sovietice.

Deşi interzisă în URSS, cartea a fost editată în anii ’60 ai secolului trecut ca „samizdat” (ansamblu de mijloace folosite în fosta URSS pentru difuzarea operelor interzise de cenzură – n.r.) şi a fost foarte populară în rândul disidenţei sovietice.

În rapoartele KGB, Orwell figura drept unul dintre scriitorii cei mai critici la adresa sistemului totalitar sovietic.

Orwell a recunoscut că era un mare admirator al rusului Evgheni Zamiatin şi al romanului său „Noi” (1921), considerat „precursorul” lui „1984”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here