VIDEO | Scene de război civil pe străzile din Franța: Maşini arse, geamuri sparte, arestări în masă

Maşini arse, geamuri sparte, proiectile aruncate: scene de vandalism au punctat sâmbătă demonstraţia pariziană organizată ca parte a unei zile de mitinguri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor sociale în mai multe oraşe din Franţa, transmite Agerpres, care citează AFP.

Incidente s-au produs şi la Nantes (vest), unde doi poliţişti au fost răniţi, unul dintre ei cu un cocktail molotov, în timpul unei demonstraţii cu 3.000 de participanţi. Situaţia a rămas foarte tensionată în centrul oraşului la sfârşitul zilei.

Proteste au avut loc şi la Toulouse (sud-vest), Montpellier (sud), Rennes (vest), Strasbourg (est), Bordeaux (sud-vest) şi Lyon.

„Huliganii distrug Republica”, a estimat ministrul francez de interne Gerald Darmanin la sfârşitul demonstraţiei de la Paris împotriva legii privind securitatea globală.

Pe contul său de Twitter el şi-a exprimat sprijinul pentru poliţie şi jandarmi, care ”au fost din nou atacaţi foarte violent”.

În total, 52.350 de manifestanţi au participat la aproximativ 90 de mitinguri organizate în Franţa împotriva acestei legi, dintre care 5.000 la Paris, potrivit unui datelor Ministerului de Interne.

S-au făcut 64 de arestări în toată Franţa, a mai spus Darmanin, adăugând că printre răniţi sunt şi opt membri ai forţelor de ordine.

Potrivit acestor cifre, mobilizarea a scăzut în comparaţie cu cea din săptămâna trecută, când 133.000 de persoane au demonstrat în Franţa, dintre care 46.000 la Paris, unde manifestaţia a fost de asemenea marcată de ciocniri violente.

Planificată iniţial ca un miting sindical împotriva precarităţii, organizat în mod tradiţional de sindicatul CGT (Confederation Generale du Travail, Confederaţia Generală a Muncii) în prima sâmbătă din decembrie, acţiunea a reunit şi protestul împotriva violenţei poliţiei şi a legii privind securitatea globală, care mobilizează apărătorii libertăţilor de câteva săptămâni.

Textul legii propuse prevede sancţiuni pentru diseminarea imaginilor cu poliţişti în timpul exercitării profesiei, iar criticii săi consideră că acesta încalcă „libertatea presei, libertatea de exprimare şi libertatea de a manifesta” şi că va instaura „instrumente de supraveghere în masă”.

Guvernul francez a declarat că va revizui controversatul articol 24 din proiectul legislativ care ar limita dreptul de a înregistra video reprezentanţi ai poliţiei. Activiştii cer ca acest pasaj să fie şters complet.

Proiectul de lege include, de asemenea, o serie de alte măsuri controversate, cum ar fi extinderea supravegherii video de către poliţie în timpul demonstraţiilor şi cu ajutorul dronelor.

Guvernul spune că legislaţia propusă va proteja mai bine poliţia.

Acuzat că a multiplicat măsurile „liberticide”, preşedintele Emmanuel Macron a dorit să se adreseze direct tinerilor, foarte prezenţi la ultimele demonstraţii, într-un interviu acordat vineri publicaţie online Brut.

„Nu pot lăsa să se spună că reducem libertăţile în Franţa”, a spus preşedintele. „Aceasta este o mare minciună. Nu suntem Ungaria sau Turcia”.

Şeful statului francez a chemat la calm, denunţând atât violenţele anumitor poliţişti, cât şi pe cele comise împotriva forţelor de ordine.

El a anunţat vineri că va înfiinţa o platformă online la începutul anului viitor pe care oamenii pot raporta discriminarea, de exemplu de către poliţie. Unele sindicate ale poliţiei au criticat cu tărie aceste planuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here