VIDEO | Trump a spus că FBI i-a percheziţionat locuinţa din Florida şi i-a spart seiful

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat că agenţi FBI i-au percheziţionat, luni, proprietatea sa din Mar-a-Lago şi au i-au spart seiful, posibil legat de o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA privind eliminarea de către Trump a dosarelor prezidenţiale oficiale în staţiunea din Florida, scrie Reuters, citată de News.ro.

ACTUALIZARE:
Susţinătorii lui Trump s-au adunat la Mar-a-Lago pentru un „miting” improvizat, scrie The Guardian.

Unii stăteau în faţa reşedinţei fostului preşedinte american având steaguri.

Vehicule de poliţie au fost văzute şi pe South Ocean Blvd, în timp ce altele ghidau intrarea către proprietate.
ŞTIREA INIŢIALĂ

Percheziţia fără precedent a locuinţei unui fost preşedinte ar marca o escaladare semnificativă în ancheta înregistrărilor, care este una dintre numeroasele anchete cu care se confruntă Trump din perioada în care a fost în funcţie şi de când făcea afaceri private.

Trump a spus că FBI i-a percheziţionat locuinţa din Florida şi i-a spart seiful

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze acţiunea, despre care Trump a spus într-o declaraţie că a implicat un „grup mare de agenţi FBI”. Cartierul general al FBI din Washington şi biroul său din Miami au refuzat să comenteze.

Căutările agenţilor s-ar fi concentrat pe cutii cu documente pe care Trump le-a adus cu el de la Casa Albă la clubul din Florida, a scris The New York Times, citând două persoane anonime, familiare cu ancheta.

Trump a spus că proprietatea „este în prezent asediată, atacată şi ocupată”. Nu a spus de ce a avut loc percheziţia.

„După ce am lucrat şi cooperat cu agenţiile guvernamentale relevante, această operaţiune neanunţată asupra casei mele nu a fost necesară sau adecvată”, a spus Trump, adăugând: „Chiar au intrat în seiful meu!”.

CNN a informat că Trump nu se afla pe proprietate la momentul operaţiunii şi că FBI a executat un mandat de percheziţie pentru a intra în incintă. CNN a mai precizat că percheziţia a fost legată de documente clasificate, citând surse anonime.

Trump, a cărui casă a devenit clubul din Palm Beach de când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, şi-a petrecut, în general, verile la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, deoarece Mar-a-Lago se închide de obicei, în mai, pe timpul verii.

Departamentul de Justiţie a început o investigaţie cu privire la eliminarea de către Trump a înregistrărilor de pe proprietatea din Florida, a declarat în aprilie o sursă familiarizată cu cazul.

Ancheta vine după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor din SUA a notificat în februarie Congresul că a recuperat aproximativ 15 cutii cu documente de la Casa Albă din casa lui Trump aflată în Florida, dintre care unele conţinând materiale clasificate.

Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor din SUA a anunţat la acel moment că extinde o anchetă asupra acţiunilor lui Trump şi a cerut Arhivelor să predea informaţii suplimentare.

Trump a confirmat anterior că a fost de acord să înapoieze anumite înregistrări la Arhive, numind-o „un proces obişnuit şi de rutină”.

Pe lângă cazul înregistrărilor, Trump este investigat inclusiv în ancheta Congresului asupra atacului susţinătorilor lui asupra Capitoliului SUA şi pentru încercarea de a influenţa rezultatele alegerilor din statul Georgia în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here