VIDEO | Ursula von der Leyen, lăsată în picioare, la discuția cu Erdogan şi Charles Michel. Reacția șefei CE

Sursa: captură video

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi Consiliului European Charles Michel s-au întâlnit marţi, la Ankara, cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, însă nu îngrijorările Uniunii Europene (UE) cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia, principalul motiv al acestei vizite, i-au făcut pe navigatori pe Internet să reacţioneze.

În numeroase înregistrări video postate pe reţele de socializare apar doar două fotolii în centrul unei săli în care are loc reuniunea, încadrate de două canapele, transmite News.ro.

După ce au pozat în faţa presei, Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan s-au aşezat pe cele două fotolii, lucru care a lăsat-o – în mod vizibil – perplexă pe Ursula von der Leyen.

Ea poate fi auzită scoţând un ”hm” interogativ.

Preşedinta CE s-a aşezat, atunci, pe una dintre cele două canapele, în faţa ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu, care are un statut inferior – în protocolul diplomatic -, scrie The Washington Post (WP).

Această înregistrare video nu a trecut neobsevată pe reţele de socializare, unde este amplu comentată.

”«Hm» este noul termen pentru a spune «nu aşa ar trebui să fie relaţiile între Turcia şi UE»”, a scris pe Twitter eurodeputatul Serghei Lagodinski.

Eurodeputatul Raphaël Glucksmann a împărtăşit această înregistrare video şi critică lipsa vreunei reacţii a lui Charles Michel faţă de acest incident diplomatic.

Altă navigatoare pe Internet denunţă ”dispreţul lui Erdogan faţă  de femei”.

Recep Tayyip Erdogan nu a comentat acest incident.

Un purtător de cuvânt al CE, Eric Mamer a evocat, în schimb, acest incident diplomatic miercuri, într-o conferinţă de presă.

”Preşedinta a fost în mod clar surprinsă, aşa cum vedeţi în înregistrarea video (…), însă a ales să acorde prioritate substanţei problemelor şi nu chestiunilor de protocol şi, cu siguranţă, acesta este lucrul pe care l-ar fi aşteptat cetăţăenii UE de la ea”, a comentat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here